Огнище на хепатит А отне живота на 19 души в Калифорния

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 октомври 2017 в 11:36 2338 0

Кредит Pixabay

Бездомните в Калифорния са рискова група за хепатит А.

Смъртните случи от хепатит А в Калифорния достигнаха 19, една седмица след като щатският управител издаде спешно извънредно положение заради възникналото огнище на болестта, съобщи ВВС.

Повече от 500 души в Калифорния са били контактни със заболелите, много от които са бездомни. 

Хепатит А, който атакува черния дроб, обикновено се разпространява чрез фекална материя, предава се чрез секс или докосване на заразена храна или предмети.

Това е второто по големина огнище на хепатит А в САЩ през последните 20 години.

Хепатит А се разпространява лесно сред бездомните, тъй като те нямат достъп до основни санитарни условия, коментират експерти. 

Близо 500 от диагнозите са съобщени в Сан Диего, където служители са предприели стъпки за борба с разпространението на болесттаи чрез дезинфекция на градските улици с белина и изграждане на станции за ръчно пране.

Местен градски съветник призова държавните изследователи да изследват питейната вода в Сан Диего за фекално замърсяване.

Вирусът се предава от фекалиите до устата, което означава, че е най-вероятно да се е разпространил в нехигиенични условия.

Повече от 5 000 души са бездомните в Сан Диего - с 10% повече спрямо предходната година - според скорошно проучване на Регионалната служба за бездомните.

Обикновено само един от всеки 100 пациенти умира от хепатит А, според официалните здравни власти, но болестта убива  по-висок процент в Калифорния поради уязвимите популации, които е засегнала. Симптомите включват треска, умора, коремна болка, гадене и повръщане. Пожълтяването на кожата и очите е също е възможен симптом.

На 13 октомври управителят Джери Браун обяви извънредно положение, за да гарантира, че ваксините ще достигнат до медицинските клиники, които работят с бездомните.

Около 81000 ваксини вече са били разпределени в щата тази година, засегнатите райони вече могат да закупят допълнително ваксини от федералното правителство, благодарение на извънредното положение, съобщи Quartz.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !