От мечките "пизли" до "лигри" - хибридните животни, които са чудесата на природата

Габриела Зафирова Последна промяна на 07 юни 2024 в 16:19 2322 0

Лигър - хибрид между лъв и тигър

Кредит PICRYL - Public Domain

Лигър - хибрид между лъв и тигър

Природата не познава граници, когато става въпрос за любов. Заради това не е изненадващо, че са се появили няколко хибридни животнии благодарение на кръстосано размножаване на различни видове.

Има определени случаи, когато животните се чифтосват с представители на друг вид. Понякога природата може да подкрепи такива кръстоски.

Хората от своя страна се възползват от хибридизацията, за да измислят комбинации, които смятат за забавни.

Често настъпва хибридизация и при изчезващи животни, които трудно намират партньор от своя вид.

Нека да разгледаме някои от най-странните хибридни животни.

Полярно гризли: хибрид на полярна мечка и мечка гризли

Когато мечка гризли (Ursus arctos horribilis) и полярна мечка (Ursus maritimus) се чифтосват помежду си, се получат хибридни животни наречени "гролар" или мечки "пизли". Въпреки че са много редки, такива хибриди започват да се разпространяват все повече в Арктика поради изменението на климата.

Полярните мечки гладуват и се придвижват на юг, за да намерят храна, и така се срещат с черните си братовчеди.

Друга причина е глобалното затоплянето на света, което от своя страна кара мечките гризли да се придвижат на север. Такива движения от страна на двата вида мечки позволяват повече чифтосвания между тях.

Полярно гризлиПолярно гризли. Кредит: Wikimedia Commons

Догксим: хибрид между лисица и куче

През 2021 г. ветеринарен персонал от Южна Бразилия не бил сигурен дали се грижи за лисица или куче - животното, наречено догксим, е носело черти на парагвайска лисица (Lycalopex gymnocercus) и домашно куче (Canis lupus familairis). Това животно очевидно е било първият случай на хибрид между куче и лисица.

В сравнение с други лисици, парагвайските лисици са по-близки роднини с кучетата. Изследователите обаче смятат, че този случай е първият, при който куче се кръстосва с вид извън своя род.

Според проучване от 2023 г. това хибридно животно е и първият случай на домашно куче, което се е размножило с диво животно от друг вид от семейство Canidae.(Кучета) в Южна Америка.

ДогксимДогксим. Кредит: Wikimedia Commons

Кръстоски на котки в плен: лигър и пумапард

Хората са измислили хибридни разновидности на котки чрез кръстосано размножаване на видове в плен. Това е довело до странности като "лигри" (хибриди на лъвове и тигри) и "пумапарди" (хибриди на пуми и леопарди).

Въпреки това умишленото размножаване на тези видове е определено от експертите като неетично. Според тях хибридите не биха помогнали в усилията за опазване на дивата природа.

Нарлуга: Нарвал и Белуга

През 80-те години един ловец успял да застреля три по-странни от обикновените китове. Животните изглежда, че притежават перки на кит белуга и опашка на нарвал. Освен това имали зъби, които били смесица от двата вида. Ловецът успял да спаси черепа на едно от животните.

Благодарение на това по-късно изследователите потвърдили, че животното е първият случай на хибрид между нарвал и белуга.

Морфология на черепа на белуга, хибрид и нарвалМорфология на черепа на (а) белуга, (b) хибрид MCE1356 и (c) нарвал. Кредит: Wikimedia Commons

Волфин: Делфинови хибриди

Въпреки че името на волфините може да е доста подвеждащо, те всъщност са хибриди на делфини, а не кръстоска между делфини и китове. Тези същества могат да се хибридизират и с други видове делфини. Първият хибрид, наречен "волфин", е потомство на фалшива косатка и атлантическа афалина.

Така откакто хората отглеждат различни хибриди на делфини в плен, започват да се появяват и редки случаи да се появяват хибриди и в диви популации.

ВолфинВолфин. Кредит: Wikimedia Commons

Източник: From 'Pizzly Bears' to 'Ligers:' These Hybrid Animals Are Nature's Wonders, Kendra Stacy, ScienceТimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !