Oткриха най-дълбокoводната риба в света - на дълбочина 8336 м

Ваня Милева Последна промяна на 01 юни 2023 в 00:01 30484 0

Риба на дълбочина 7500-8200 м

Кредит The University of Western Australia and Japan

Снимки на жива риба Pseudoliparis на дълбочина 7500-8200 м в океанската падина Идзу-Огасавара.

Учени от Университета на Западна Австралия и Япония успяват да заснемат най-дълбокoводната риба, улавяна някога. Те откриват неизвестния вид риба от рода Pseudoliparis на дълбочина 8336 м.

През август 2022 г. изследователският кораб DSSV Pressure Drop предприема двумесечна експедиция в дълбоките падини около Япония в северната част на Тихия океан. Целта на мисията е да се изследват най-дълбокoводните рибни популации в света в океанските падини Япония, Изу-Огасавара и Рюкю, всяка от които се намира на дълбочина съответно 8000, 9300 и 7300 метра.

Океанските падини Япония, Изу-Огасавара. Кредит: Fujikura, Katsunori & Lindsay, Dhugal & Kitazato, Hiroshi & Nishida, Shuhei & Shirayama, Yoshihisa. (2010). Marine Biodiversity in Japanese Waters. PloS one. 5. e11836. 10.1371/journal.pone.0011836. 

Екипът разполага камери с примамки в най-дълбоките части на океанските падини.

Професор от UWA Алън Джеймисън, основател на Центъра за дълбоководни изследвания Миндеру-УВА и главен учен на експедицията, заявява: "Японските океанските падини са невероятни места за изследване, те са толкова богати на живот, дори на дъното."

Няколко дни след заснемането на филма екипът улавя две риби в капани от дълбочина 8 022 метра в Японския трап. Смята се, че Pseudoliparis е първата риба, намерена на дълбочина повече от 8000 метра, а тя е била забелязана едва през 2008 г. на дълбочина 7703 метра.

"Прекарахме повече от 15 години в изследване на тези дълбоководни риби ... максималната дълбочина, на която могат да оцелеят, е наистина изумителна", разказва професор Джеймисън.

"В други океански падини като Марианската, ги откривахме на все по-големи дълбочини, просто пълзящи над границата от 8000 м във все по-малък брой, но около Япония те наистина са в изобилие."

"Истинското важно постижение за мен не е непременно това, че са заснети на 8 336 м, а по-скоро, че получихме достатъчно информация за тази среда, за да предвидим, че в тези океански падини ще се намират най-дълбоките риби, всъщност до тази експедиция никой не бе виждал, нито улавял нито една риба от целия този ров."

Източник: Scientists break new record after finding world's deepest fish., ТechЕxplorist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !