Открита e "най-важната планета извън Слънчевата система" (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 15 ноември 2015 в 08:27 37276 1

Кредит NASA/JPL-Caltech

Новооткритата планета, наречена GJ 1132b, може да е "най-важната", намирана някога, според някои астрономи, а Daily Galaxy я определя като "Розетският камък в търсене на извънземен живот".

Планетата е регистрирана от астрофизици от Масачузетския технологичен институт (MIT) и други, които са публикували резултатите от откритието си наскоро в списание Nature.

Екзопланета е планета извън нашата Слънчева система, която се върти около звезда в подобна на нашата Слънчева система. Всички открити екзопланети са много далеч от Земята и са неудобни за изследване, освен това, те се различават по основни параметри със Земята.

Сега обаче екзопланетата GJ 1132b е достатъчно близо, едва 39 светлинни години от Земята, за да наблюдава с телескоп и може да бъде от решаващо значение за определяне на обитаемостта в други слънчеви системи. Тя обикаля около малка звезда и е най-близката, потенциално с атмосфера и с размерите на Земята екзопланета, открита досега.

Следващата с подобни параметри е около три пъти по-далеч.

Дрейк Деминг от Университета на Мериленд казва, че тази планета е "може би най-важната планета някога открита извън Слънчевата система," пред The Guardian.

Причината е, че GJ 1132b е достатъчно близо, за да могат астрономите с телескопите си да установят следи от атмосфера.

Достатъчно прохладна за атмосфера

GJ 1132b е почти колкото Земята по размери, по-точно с 16 процента по-голяма. Учените оценяват масата на планетата на около 1,6 пъти тази на Земята. И на базата на размера и масата й, изчислиляват плътността й, която я определя като скалистта планета. Също като Земята. 

Повечето скалисти екзопланети, които са открити досега по същество са огнени топки, с повърхностни температури от  хиляди градуса - твърде горещо, за да се задържи какъвто и да е вид атмосфера. А GJ 1132b е достатъчно хладна, за да задържи атмосфера, обяснява Берта-Томпсън (Berta-Thompson), планетарен учен от Масачузетския технологичен институт в прессъобщение на MIT.

Атмосферните подписи на живота

Проучването на атмосферите на екзопланетите за признаци на живот е следващата голяма стъпка в търсенето на извънземен живот извън нашата Слънчева система.

Но това е изключително трудно, защото повечето с големината на Земята екзопланети, които според астробиолози е най-вероятно да крият живот, са твърде отдалечени, за да се проучат детайлно.

Един от начините, с които астрономите определят химическия състав на газовете на планети в нашата Слънчева система е чрез изучаване на светлината, преминаваща през техните атмосферни слоеве

Атмосферните слоеве на Земята и нашият спътник във вид на полумесец на преден план.

Химичните съединения взаимодействат по различен начин с различните енергии на светлината и като резултат, всяка молекула оставя уникален отпечатък в спектъра на светлината.

Но когато един обект е на стотици светлинни години, е почти невъзможно да се разграничи светлината, която е преминала през атмосферата на екзопланетата, от светлината, която е излъчвана от по-голямата и по-ярка звезда-майка.

Тя е наблизо

Сега, благодарение на GJ 1132b, астрономите имат перфектен образец за проверка на своите инструменти и методи за откриване на живот.

"Тя е наблизо, тя е подобна на Земята и нейната звезда няма да пречи", заяви астрономът Дрейк Деминг.

Илюстрация:Dana Berry

Тази новооткрита екзопланета обаче е само етап. Възможността за намиране на живот е практически нула. GJ 1132b може по размер да е почти колкото Земята, но планетата е доста гореща. Температурата на повърхността й стига до 232 ° С, така че едва ли има вода в течно състояние. Затова на тази екзопланета няма живот, поне във формата, която ни е позната. Планета GJ 1132b винаги се върти само с едната си страна към своята звезда, подобно на нашата Луна спрямо Земята.

Близнак на Венера

"Нашата крайна цел е да намерим близнак на Земята, а открихме близнак на Венера", заяви Дейвид Шарбоно (David Charbonneau), съавтор на откритието и астроном от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън в прессъобщение на обсерваторията. "Подозираме, че ще има атмосфера, подобна на тази на Венера".

Причината за тези високи температури като от фурна е, че GJ 1132b се намира само на 2.25 милиона километра от своята звезда-майка, което е 26 пъти по-близо, отколкото ет Меркурий от нашето Слънце.

Планетата GJ 1132b обикаля в орбита около своята звезда само за 1,6 дни. А тази звезда е много по-различна от нашето Слънце.

Червените джуджета - най-често срещаните звезди в галактиката

Звездата на GJ 1132b е червено джудже, а астрономите подозират, че този вид са най-често срещаните звезди в нашата галактика, Млечния път.

Червените джуджета са по-студени, по-малки и по-тъмни от нашето слънце. Звездата на GJ 1132b е около 1/5 от размера на нашето Слънце и излъчва само около 1/200 от количеството светлина на Слънцето.

Слънцето (най-вляво), след него червено джудже и Юпитер (най-вдясно). Източник:  Esmera/Wikipedia

Това, че червените джуджета са толкова различни от нашето слънце, не означава, че не би могло да има живот около тях. Това означава само, че обитаемата зона - района в пространство, където може да съществува вода в течно състояние на повърхността на планетата - е по-близо до звездата, отколкото при нашето Слънце.

Някои астрономи смятат, че червени джуджета са 75% от всички звезди в галактиката. Това означава, че повечето от екзопланетите в нашата галактика са вероятно в орбита около червено джудже.

Учените са развълнувани от откриването на GJ 1132b, защото ако GJ 1132b е малко вероятно да е обитаема, то е възможно на някои нейни съседи да има живот.

Розетският камък

Тази екзопланета вероятно ще бъде една от първите цели на космическия телескоп James Webb, наследникът на Хъбъл, който ще стартира през 2018 г. Тя ще "служи като Розетският камък за бъдещото характеризиране на малки, потенциално обитаеми светове", пише Daily Galaxy.

Розетският камък е намерен в края на 18 век и съдържа надписи на три езика - строгръцки, т.нар. демотично писмо, използвано в по-късните етапи на египетския език и египетски йерголифи, които дотогава не са били разгадани. Така Розетският камък става ключът към разчитането на потъналите в забрава древни египетски писмена от един французин ерудит на име Жан-Франсоа Шамполион.

"За да получим наистина пълна картина на това, което са екзосветовете, ние трябва да се съсредоточим върху близки, транзитно преминаващи планети като GJ 1132b. Ние можем да измерим размерите им и масите, орбитите и техните атмосфери", заяви Берта-Томпсън.

Подробното проучване на GJ 1132b ще помогне да се отговори на ключови въпроси за възможностите за живот, които може да имат планети около червени джуджета, които съставляват около четири пети от звездите в галактиката.

Както по-рано ви разказахме, най-близката до Земята, подобна на нашата планета е екзопланетата HD 219134b. Тя се намира на разстояние 21 светлинни години и е 1,6 пъти по-голяма от Земята. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

1

Гароне

02.06 2017 в 21:58