Паяк осакатява гениталиите на женската, за да предотврати чифтосвания с други

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 ноември 2015 в 15:47 8991 1

Кредит Gabriele Uhl

Мъжките паяци от вида Larinia jeskovi като този предотвратяват бъдещи копулации на сексуалните си партньори.

Ново проучване показва, че някои паяци от семейство Araneidae гарантират бащинството си като осакатяват гениталиите на партньорките си. Този тип поведение е първото по рода си наблюдавано в природата.

Публикуваното на 5 ноември в Current Biology откритие също така добавя допълнителен нюанс към теорията на сексуалния подбор, която твърди, че мъжките и женските в рамките на даден вид се състезават за възможностите да се чифтосват, дори ако трябва да убият противник.

Оказва се, че паяците имат "трудна любов", както пише в онлайн изданието си National Geographic.

Паяците определено са необичайни в преследването си на сексуален успех - с похвати от канибализъм до кастрация на партньора. (вижте "Агресия и любов").

Биологът Габриеле Ул (Gabriele Uhl) и колегите й от университета на Грайфсвалд в Германия попаднали на още една странна форма на поведение, след като изследвали женски екземпляри от вида паяци Larinia jeskovi, срещащи се в Сибир и Източна Европа.

Екипът забелязал, че след чифтосване, у много самки е изчезнал техният скапус (scapus) - израстък, подобен на велосипедна седалка, който е над гениталиите. Тогава учените се запитали защо?

Хванати натясно

За да разберат какво се случва, изследователите уловили от природата L. jeskovi и им позволили да се чифтосат като внимателно ги наблюдавали в лаборатория. В мига, когато един мъжки успешно се копулира с девствена женска, изследователите замразяват двойката с течен азот, което позволява на екипа да сканират с микроскоп взаимосвързаните гениталии на паяците.

Мъжкият паяк доставя своите сперматозоиди чрез педипалпите си, чифт крака, подобни на израстъци близо до устата си, които се залепват за скапуса на женската отгоре и отдолу.

Изображенията показват, че L. jeskovi хваща с педипалпите си скапуса на женските и го отрязва, сякаш с ножица. Без тази ключова дръжка, другите мъжки не могат да хванат женската изобщо и така ще й попречат да има друг сексуален партньор.

Това е обрат на типичната за паяците борба между половете. Много женски паяци правят секс с много мъжки, но оплождат яйцата си със спермата само на един от тях. Този конкурс подканва "мъжките да вземат драстични мерки, като се самокастрират, оставяйки органа си в женския репродуктивен тракт".

В този случай, обаче, "мъжките са намерили много хитро средство да предотвратят повторното чифтосване на женските без самите те да се осакатяват", обяснява Ул.

(A) Женски Larinia jeskovi . Стрелката показва външните й гениталии. (В и С) микроскопски изображения показват женските гениталии със скапус (SC) - непокътнат (В) и липсващ (С). Стрелките сочат отворите за съвокупляване на женските. Снимка Current Biology.

Учените подозират, че явлението не е характерно само за Larinia jeskovi. Женските на 80 от видовете паяци имат скапус, което ги прави уязвими на подобна намеса от страна на мъжките. 

Не е ясно дали женската е действително увредена - екипът няма как да знае, докато не проучи продължителността им на живот и цялостната им плодовитост. Женските паяци могат да съхраняват жизнеспособни сперматозоиди в продължение на години (в образувание наречено смерматека), така че дори и да имат само един сексуален партньор това може и да не попречи на тяхната плодовитост.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.11 2015 в 21:37

Да, ама и той няма да може да я изчука втори път