Пациентка с коронавирус остава заразна в продължение на 70 дни

Ваня Милева Последна промяна на 06 ноември 2020 в 00:01 7402 0

SARS-CoV-2 частици, получени от тампона от гърлото на жената и култивирани в лабораторно отгледани клетки. Кредит: NIAID-RML

Ако има нещо, което ясно за новия коронавирус, това е, че ефектите му върху хората са много разнообразни и продължава да носи нови изненади. Опасно много. 

Екип от изследователи и лекари съобщава за случая с една 71-годишна американка с левкемия, която няма симптоми на COVID-19, но 70 дни след първия си положителен тест тя все още отделя инфекциозни частици на вируса SARS-CoV-2.

Жената е с отслабена от хроничната лимфоцитна левкемия и хипогамаглобулинемия и поради това не е в състояние да произвежда антитела. И въпреки липсата на симптоми на COVID-19, тя може да заразява други хора за изненадващо дълго време.

Повечето хора, заразени с коронавирус SARS-CoV-2, могат да заразят средно около осем дни. Да се знае колко дълго пациентите запазват способността си да разпространяват вируса е изключително важно за органите на общественото здравеопазване и приемането на ограничителни мерки.

Авторите на новото проучване, публикувано в списание Cell, описват случая на възрастната жена. Неговата уникалност се крие във факта, че пациентката е била болна от COVID-19 105 дни - и 70 от тях е останала заразна въпреки липсата на симптоми.

„Когато стартирахме това проучване, наистина не знаехме много за времето на разпространение на вируса“, ​​разказва водещият автор Винсент Мънстър (Vincent Munster), вирусолог от Националния институт по алергии и инфекциозни болести в САЩ.

"Тъй като SARS-CoV-2 продължава да се разпространява, все повече хора с имуносупресивни заболявания ще се заразят и е важно да се разбере как се държи SARS-CoV-2 в тези популации."

За 71-годишната пациентка от Къркланд, Вашингтон, за първи път съобщава Франсис Риедо, съавтор на изследването. В продължение на няколко седмици пациентката има положителни резултати от тестове, проведени по метода на полимеразната верижна реакция. Риедо се опитва да разбере дали е успяла да предаде вируса на други хора през целия този период.

Имунитетът на жената е отслабен поради хронична лимфоцитна левкемия (злокачествено лимфопролиферативно заболяване, при което ролята на туморните клетки играят анормални В-лимфоцити, натрупващи се в костния мозък, периферна кръвна система и лимфните възли) и придобита хипогамаглобулинемия (развива се поради дефицит на В-клетки (В-лимфоцити) ) в комбинация с намаляване на размера на антителата - имуноглобулини).

SARS-CoV-2 частици, получени от тампона от гърлото на жената и култивирани в лабораторно отгледани клетки. Кредит: NIAID-RML

Тъй като пациентката понася COVID-19 асимптоматично, тя е диагностицирана с коронавирус преди постъпване в болницата, защото е била в рехабилитационен център - огнище на SARS-CoV-2.

Проби от тампони от горните дихателни пътища на пациентката са изпратени за изследване в лаборатория. В резултат на това експертите установяват, че вирусът остава жизнеспособен в тялото на американката поне 70 дни след първия положителен тест. Жената успява да се възстанови напълно едва след три месеца и половина.

„Можеше да се очаква, че е възможно, но никога не бе докладвано преди. Случаят, който описахме, е първият път, в който пациентът остава заразен толкова дълго, без симптоми“, коментира Мънстър.

Както предполагат учените, пациентът е бил заразен толкова дълго поради отслабената си имунна система. Според кръвни тестове тялото й не е в състояние да произвежда антитела. Авторите на доклада извършват подробно секвениране на всички вирусни проби, получени от тази жена по различно време, за да видят дали вариантът на SARS-CoV-2 се е променил през тези 105 дни. Тъй като анализът показва различни видове доминиращ ген, а не един, специалистите не смятат, че тези мутации са играли роля в продължителността на COVID-19.

Справка:

Case Study: Prolonged infectious SARS-CoV-2 shedding from an asymptomatic immunocompromised cancer patient.
Victoria A. Avanzato et al., Cell, Published:November 04, 2020 DOI:https://doi.org/10.1016/j.cell.2020.10.049

Източник: Startling Case Study Finds Asymptomatic COVID-19 Carrier Who Shed Virus For 70 Days, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !