Почина последният известен мъжки суматрански носорог в Малайзия (видео)

Опитите за възпроизвеждане на потомство са се провалили през последните осем години.

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 май 2019 в 13:00 4333 0

Почина последният известен мъжки суматрански носорог в Малайзия, което прави бъдещето на вида особено мрачно, съобщи местното издание New Straits Times.

В плен има една единствена женска, а останалите носорози са разпръснати из Суматра и Борнео.

Мъжкият суматрански носорог, наречен Там, почина на около 30 години вчера около обяд в убежище „Борнео Рино“ към резервата "Табин", Малайзия. 

Суматранските носорози са най-малките живи носорози в света и единственият азиатски носорог с два рога, според Световния фонд за дивата природа (WWF). Те обикновено живеят между 35 и 40 години и съществуват само на островите Борнео и Суматра.

Суматранският носорог "в момента се конкурира с яванския носорог за незавидното място на най-застрашен вид носорог", пише WWF.

Суматранските носорози вече бяха обявени за изчезнали в дивата природа в Малайзия през 2015 г., заради бракониерство и загуба на местообитанията, определени от проучване от 2016 г. като основни причини.

Смъртта на Там е невероятно лоша новина за оцеляването на вида - като последен самец, на него се възлагаха надежди за възстановяване на вида.

Там е уловен през 2008 г. на територията на плантация за палмово масло. Преместен в природен резерват Табин. Правени са опити да го чифтосат с две женски - Пунтунгу, уловена през 2011 г., и Иман, уловена през 2014 г.

Според зоолозите Пунтунгу не е могла да роди поради наранявания, получени при чифтосване в дивата природа. Иман е безплодна поради кисти и миоми в репродуктивните органи, които се появяват при женските от този вид при продължително отсъствие на сексуален контакт. Появата на тези заболявания е една от основните причини за спада на популацията на суматранския носорог, без да се брои ловът. Пунтунгу е евтаназирана през 2017 г. заради метастази  на рак. Сега, когато почина Там, Иман остава последният представител на застрашен вид в резерватите на Малайзия.

Персоналът на резервата съобщава, че смъртта на Там е свързана с напредналата му възраст. По-голямата част от времето си напоследък е прекарвал в легнало положение. Влошаването на състоянието му започва през този април - апетитът на Там и тонусът му спадат значително от края на миналия месец. Анализът на урината показва, че работата на бъбреците му е нарушена.

Точната причина за смъртта ще бъде установена след аутопсията. 

Геномът на Там е съхранен в случай на поява на технологии за изкуствено осеменяване.

Според експерти по света има около 80 представители на вида суматрански носорог. Повечето от тях са на островите Суматра и Калимантан. През 2018 г. редица природозащитни организации, включително National Geographic и Световният фонд за природата, организираха програма за спасяване на суматранските носорози. Благодарение на нея, те успяха да уловят самка, на име Паху. Тя е прехвърлена в резерват на остров Борнео. Проверката показва, че тя е здрава и може да износи потомство. Зоолозите се надяват, че в близко бъдеще ще могат да намерят мъжки, за да имат възможност да предотвратят пълното изчезване на вида.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !