Повече витамин D повишава риска за някои видове рак, но намалява за други

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 април 2018 в 00:00 12196 0

Употребата на повече витамин D не винаги е добре за здравето, съобщава Live Science.

Високите нива на витамин D в кръвта са свързани с повишен риск от рак на кожата, простатата и кръвта и намален риск от рак на белия дроб, установиха изследователи от Дания.

Констатациите бяха представени преди дни на срещата на Американската асоциация за ракови изследвания в Чикаго и все още не са публикувани в рецензирано списание.

Трябва да се подчертае, че проучването открива само корелация - то не може да докаже, че високите нива на витамин D причиняват или предотвратяват някои видове рак, както и че проучването не може да определи точната причина за тези привидно противоречиви ефекти върху риска от рак.

Но изследователите се надяват, че техните открития ще обърнат внимание на възможността високите нива на витамин D да повлияят зле на организма.

"Досега голяма част от изследванията върху витамин D и рака са фокусирани върху ефектите на ниските нива на витамин D", отбелязва д-р Фийе Юл Войдеман (Fie Juhl Vojdeman) от Катедрата по клинична биохимия в болница Bispebjerg Frederiksberg в Копенхаген, Дания.

"Хората имат впечатлението, че могат да приемат всякакви добавки витамин D без никакви притеснения", заяви Войдеман пред Live Science. "Но всъщност не знаем дали няма в дългосрочен план да се окаже вреден приемът на големи дози от витамин D, ако нямате критично ниско ниво в кръвта".

Войдеман заяви, че са необходими повече изследвания за връзките между високите нива на витамин D и рака.

За това проучване изследователите анализират данни от повече от 200 000 души, живеещи в Дания, чиито нива на витамин D в кръвта са измерени между април 2004 г. и януари 2010 г. (По-конкретно изследователите разглеждат нивата на 25-хидроксивитамин D, метаболит на витамина, който се използва като мярка за нивата му в организма.) Никой от участниците не е бил диагностициран с рак преди теста за витамин D. Участниците бяха проследени до 10 години.

Средно измерено ниво на витамин D е около 50 наномола на литър (nmol / L). Нормалните нива са между 50 и 125 nmol / L (или 20 до 50 нанограма/милилитър), според Службата за хранителни добавки към Националния институт по здравеопазване.

По време на периода на проследяване на проучването повече от 18 000 души в проучването са диагностицирани с рак. Изследването установява, че всяко увеличение с 10 nmol/L на витамин D в кръвта е свързано с 9% увеличение на риска от немеланомен рак на кожата, 10% увеличение на риска от меланом, 5% увеличение на риска от рак на простатата и 3-процентно увеличение на риска от рак на кръвта.

Но всяко увеличение с 10 nmol/L на витамин D в кръвта е свързано също с 5% намаляване на риска от рак на белия дроб.

Проучването не е предназначено да изследва механизма зад тези връзки, отбеляза Войдеман. Една от възможностите обаче е, че по-високият риск от рак на кожата е свързан с излагането на слънце на хората. (Човешките тела произвеждат витамин D, когато са изложени на слънчева светлина, но твърде много излагане на слънце може да доведе до рак на кожата.) Проучването няма данни за излагането на слънце на участниците, коментира Войдеман.

Някои проучвания също така установяват, че активният метаболит на витамин D, наречен калцитриол, има имунно потискащ ефект, който се наблюдава и при някои видове рак, отбелязва Войдеман.

Така че "теоретично по-високото ниво на витамин D би могло да отрази по-потискащо на имунната регулаторна среда", свързана с рака, заявява Войдеман. Тя обаче подчерта, че тази идея е "чисто спекулативна в момента".

Точно обратното, при проучвания в лаборатория, калцитриолът пък показва, че противодейства на ефектите от тютюнопушенето върху един тип белодробна клетка, което би могло да обясни връзката с намаления риск от рак на белия дроб. Но отново тази идея се нуждае от повече изследвания.

В крайна сметка "има нужда от повече изследвания за ефекта от високите нива на ... витамин D върху рака на ниво механизъм", коментира Войдеман.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !