Предстоят изпитанията по море на автономния изследователски кораб-робот Mayflower (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 октомври 2020 в 00:34 3434 0

Кредит Скрийншот от видеото

Морската изследователска организация ProMare и IBM обявиха завършването и представянето на автономния кораб Mayflower (MAS) – морски изследователски кораб, задвижван от изкуствен интелект и соларна енергия, който ще плава през океаните и ще събира данни за околната среда.

Новият, напълно самостоятелен тримаран, който е конструиран и чиито модели на изкуствен интелект (ИИ) са преминали обучение през последните две години, беше пуснат във водите на Плимът, Англия в средата на септември 2020 г.

Проектиран така, че да осигури безопасен, гъвкав и ефективен начин за събиране на данни за океаните, Mayflower обещава да трансформира океанографията, като работи в тандем с учени и други автономни кораби. Целта е да разбере повече за критични проблеми като глобалното затопляне и замърсяването с микро пластмасови частици, както и да спомогне за опазването на морските бозайници. Компанията ProMare координира научните изследвания, които се извършват съвместно с IBM Research, както и с редица водещи научни организации.

MAS разполага с ИИ Captain, създаден от разработчиците на ProMare и IBM, което му дава възможност да усеща, мисли и взема решения в морето без реален капитан или екипаж на борда. Новият клас морски изкуствен интелект е подсилен с най-новите модерни изчислителни системи, софтуер за автоматизация и технология за компютърно наблюдение.

„Способен да сканира хоризонта за възможни опасности, да вземе информирани решения и да промени курса въз основа на синтез на данните в реално време, автономният кораб Mayflower има повече общо с модерна банка, отколкото със съименника си от XVII век.“, обяснява Анди Станфорд-Кларк, Главен технологичен директор, IBM Великобритания и Ирландия. "Със способността си да продължи да работи при най-трудните условия, този малък кораб е микрокосмос за всеки амбициозен бизнес от XXI век."

За да дадат възможност на последователите си по целия свят да се запознаят с MAS и как изпълнява различните си мисии, IBM и ProMare стартираха нов интерактивен уеб портал. Порталът MAS400 е проектиран да предоставя актуализации в реално време за местоположението на кораба, условията на околната среда и данни от различните му изследователски проекти.

„MAS400.com е един от най-модерните уеб портали за океански мисии, който някога е създаван“, разказва Фредрик Сорейде, научен директор на проекта за автономния кораб Mayflower и член на борда на ProMare." Защитата на океана зависи от способността ни да ангажираме обществеността с важни въпроси, които са свързани с неговото здраве. Порталът MAS400 е създаден за да прави точно това и да информира хората къде е корабът, с каква скорост пътува, при какви условия работи и какви изследвания провежда.“

През следващите шест месеца MAS ще направи няколко изпитания в морето и ще предприеме различни изследователски мисии и пътувания, а през пролетта на 2021 г. ще да се опита да прекоси Атлантическия океан. Трансатлантическото пътуване на MAS ще бъде с подобен маршрут и пионерски дух, както Mayflower от 1620 г., който е направил същото пътуване преди 400 години.

Източник: IBM Newsroom - Mayflower Autonomous Ship Launches

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !