Препарат срещу остеопороза дава надежда за лечение на плешивостта

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 май 2018 в 09:56 10897 0

Кредит Pexels

Потенциално ново лечение за плешивост е открито с помощта на лекарство, първоначално предназначено за лечение на остеопороза, съобщава BBC News.

Лекарството циклоспорин А, използвано за лечение на автоимунни заболявания, дава страничен ефект стимулиране на растежа на косата.

Изследователи откриват, че препаратът също така потиска протеина SFRP1, който блокира молекулярния път WNT, жизненоважен за растежа на много тъкани, включително косата.

Новото лекарство използва друг медикамент, Way-316606, който е предназначен да инхибира SFRP1 като терапия за остеопорозата.

Ръководителят на проекта д-р Натан Хоушоу (Nathan Hawkshaw) от Университета в Манчестър заяви, че може да "направи реална промяна за хората, страдащи от косопад".

В момента има само две лекарства за лечение на оплешивяване (андрогенетична алопеция):

  1. миноксидил, за мъже и жени
  2. финастерид, само за мъже

И двата препарата са достъпни и на нашия пазар, но и двата имат странични ефекти и не винаги са много ефективни, така че пациентите често прибягват до операция за трансплантация на коса.

Изследването, публикувано в PLOS Biology, е направено в лаборатория с проби, съдържащи космени фоликули от скалпа от повече от 40 мъже с трансплантация на коса.

Д-р Хоушоу заяви за BBC News, че ще е необходимо клинично проучване, за да се разбере дали терапията е ефективна и безопасна за хората.

Какво причинява косопада?

Загубата на коса е нещо нормално и изобщо няма за какво да се притеснявате. Някои видове косопад са временни, а други - постоянни.

Според британските здравни служби трябва да се обърнете към лекар, ако получите:

  1. внезапен косопад
  2. развиващи се плешиви петна
  3. загуба на косата на снопчета
  4. сърбеж и парене на скалпа
  5. безпокоителна загуба на коса

"Това е много интересно проучване. Както твърдят изследователите, косопадът е често срещан проблем и може да причини значителни вреди на емоционалното здраве, включително загуба на самочувствие и увереност. Това означава, че са нужни повече изследвания, преди да могат да бъдат използвани от хората, страдащи от косопад. За различните хора с косопад терапиите могат да бъдат и много успешни, и безполезни. Няма универсално ефективна терапия. Поради тази причина новите терапии са интересни, тъй като предоставят на хората повече възможности за лечения, които може да се окажат ефективни", заяви пред BBC News говорител на Британската асоциация на дерматолозите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !