Как да се избавим от пърхота

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 октомври 2015 в 16:51 7884 0

Кредит rosadonna.ru

Като се обръснем до голо. Докато имаме коса на главата си - по никакъв начин.

Ние сме като гущери, покрити с броня от мъртва кожа. Бронята, все пак, е много тънка - само 30 слоя клетки. За тези клетки на са страшни никакви механични, химически  или биологични въздействия - те вече са си мъртви. За да видите тези зомбита, изберете някой участък от кожата и го трийте с пръст, докато не се образуват много малки люспички - това са те. Ако нищо не търкате, тези клетки постепенно си падат сами неусетно.

Но на главата не могат да са незабележими - пречи им косата. Гъстото космено покритие задържа люспичките, а кожната мазнина ги слепва заедно в по-големи образувания - така се получава и пърхота. Плешивите нямат пърхут - люспите на епидермиса си падат свободно от техните глави.

Твърде много люспички + твърде много мазнини = твърде много пърхут

Твърде много люспички могат да се образуват, ако кожата ви твърде бързо се обновява. Това твърде бързо обновяване обикновено се свързва със силни въздействия върху кожата - бояджийски изпарения, въглищен прах, ултравиолетова светлина, козметика, често миене. Ако пазите кожата си от всичко това, може да помогнете на кожата си.

Твърде много мазнини се образуват при подрастващите. И нищо не може да им помогне - тийнейджърите просто трябва да го преживеят.

Понякога се среща и себорея

Това е гъбично заболяване на кожата, което се лекува с помощта на лекари и лекарства. При гъста мазна себорея кожата се удебелява и губи своята еластичност, образуват се множество комедони (черни точки). При течната мазна себорея кожата е лъскава, текстурата наподобява портокалова кора, косата изглежда така, сякаш е намазана с масло. При суха себорея люспите пърхот почти изцяло покриват скалпа и косата.

Гъбичките, които причиняват себореята.

Себореята, слава богу, не се случва много често. Погледнете снимките в някоя търсачка с ключ "себорея" (не се препоръчва за деца и гнусливи хора) и ще се убедите. И повече не се оплаквайте от невинния си пърхот - той, заедно с падането на косата, газовете, лошият дъх, оригването и куркането в корема - са доказателство, че ​​сте един нормален жив човек.

Още за смяната на кожата

Докато външните кожни клетки падат, на дълбочина от 30 слоя се образуват нови. Получава се нещо като конвейер: вътре в кожата се образуват клетки, а след това те постепенно се придвижват към повърхността и там изпадат. Скоростта на конвейера при различните хора е различна. Спомнете си за това колко време изчезва морският ви тен - това е времето за пълна подмяна на епидермиса. По този начин, пърхотът и избледняването на тена са свързани с един и същ процес - постепенното обновяване на кожата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !