Програма на Европейската нощ на учените, 25 септември 2015 (видео)

Пълна програма на празника в шест български градове

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 септември 2015 в 01:00 8308 0

В петък, 25 септември е Европейската нощ на учените, едно мащабно събитие, което ще се проведе едновременно в над 300 града, в това число 6 от тях - в България. 

Предстоящата "Европейска нощ на учените 2015" има особен блясък и очарование, защото се провежда в обявената от Общото събрание на ООН Международна година на светлината.

"Нощта на учените" е ежегодно събитие, което се осъществява за десети път с финансовата подкрепа на Европейската комисия. То ще фокусира вниманието на всички, които се вълнуват от тайните на Вселената и Живота. Ще бъдат представени постижения, експерименти, показани изложби и проведени срещи с учени от различни области на науката – физика, химия, биология, история, астрономия.

Шестте български града, участващи в събитието, са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора. 

Програмите

Повече информация - на сайта на Британски съвет България.

Програма в София

Основната програма ще протече в Национална галерия „Квадрат 500”, с паралелни събития в централната сграда на БАН, Национално музикално училище „Любомир Пипков”, Нов български университет и Vivacom Art Hall. Входът е свободен.

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ „КВАДРАТ 500”, площад Св. Александър Невски, ул. 19-ти февруари № 1
(вход откъм храм-паметник Св. Александър Невски)

Централно фоайе

 • 19:00 ч. - Официално откриване на „Европейска нощ на учените 2015”.
 • 19:30 ч. - Награждаване на победителите в конкурса за ученици и студенти „Науката в картини и слово”.

Презентации в Зала 19

 • 17:00 ч. – „Науката в картини и слово”. Финалистите в конкурса на НБУ за ученици и студенти „Науката в картини и слово” ще представят своите проекти и ще разкажат как виждат бъдещето си в разработката на иновативни научни проекти.
 • 18:30 ч. – „Иновационна лаборатория”. Как дигиталните технологии могат да ни помогнат в обучението по математика и чужди езици, за по-здравословно хранене или дори за развитие на социалните ни умения? Четирима млади екипа ще представят своите разработки за Иновационната лаборатория на „Самсунг”.
 • 19:30 ч. – „Земя 1.0: Археологическите тайни на София”. Презентация на д-р Тодор Чобанов, археолог, заместник-кмет „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”, Столична община.
 • 21:00 ч. – „Земя 2.0: Космическото бъдеще на човечеството”. За космическото бъдеще на човечеството ще разкаже астрофизикът и главен редактор на сп. „BBC Знание”, д-р Владимир Божилов.

Изложби в Централно фоайе и Зала 19

 • Изложба „Кристалите през детските очи – източник на енергия”.
 • Постерна изложба с научно-приложни разработки и проекти на учени от БАН.

Демонстрации и Кабинети по любопитство – от 19:00 до 22:00 ч., на щандове в централно фоайе и на открито пред галерията

 • „Безжично електричество” - 20:00 ч., пред входа на галерията – Демонстрация на Транформатора на Тесла, създаден от химикът Христо Колев специално за Софийския фестивал на науката и за Европейската нощ на учените.
 • „Светлината в животинския свят” - Знаете ли защо светулките и планктонът светят? Дали наистина в рибата се съдържа фосфор? На тези и други въпроси за светлината в животинския свят ще ви отговорят  учените от Националния природонаучен музей при БАН.
 • „Светлините от полюс до полюс” - Какво представлява Северното сияние? А има ли Южно сияние? Кои са най-новите открития на българските полярници? Защо Северният полюс е пълен с народи, а на Антарктика никога не са мигрирали заселници? Отговорите ще дадат учените от Асоциацията на младите полярни изследователи в България.
 • „Зрение и оптометрия” – Вижте разликата между късогледство, далекогледство и астигматизъм. Ще научите за какво ни служат двете очи, как благодарение на тях се ориентираме в пространството, гледаме стереограми и 3D кино. Учените от СУ ще разкажат много любопитни факти за очите и зрението, и ще покажат уреди и приспособления, създадени за хора с толкова лошо зрение, че обикновените очила не им помагат.
 • „Дистанционни геоложки изследвания” - Запознайте се с GPRS  метода (георадарен метод) и приложението му за изучаване и опазването на околната среда. На най-активните присъстващи на демонстрацията ученици, Лабораторията по гемология към НБУ ще подари колекции от геоложки образци.
 • „Измервания и безопасност в телекомуникациите” - Научете повече за радиочестотния спектър, използван от системите за мобилни комуникации и средствата за неговото планиране, наблюдение и управление. Учените от НБУ ще ви покажат как да направите спектрален анализ с професионален измервателен уред и да научите кой мобилен оператор на какви честоти работи. Най-активните участници ще получат учебници по актуални теми в телекомуникациите и ваучери за безплатно посещение на семинари в НБУ.
 • „Адаптивна игра за предприемаческо обучение” - Искате да станете предприемач? Опитайте адаптивната игра, разработена от проф. Боян Бончев от СУ. Готови ли сте за лабиринта на предприемачеството?
 • Европейски щанд на учените.

НМУ „ЛЮБОМИР ПИПКОВ”, ул. Оборище №17

18:00 ч. – „Музика, физика и математика: Космически кръговрат” юбилеен концерт с електронна музика. Представя: Департамент „Музика”, Учебно-практическо и изследователско звено за компютърно музициране и компютърна звукообработка при Бакалавърски факултет на НБУ. С участието на: проф. д-р Симо Лазаров, гл. ас. д-р Росица Бечева, гл. ас. д-р. Стела Атанасова,доц. Димитър Василев, Белчо Христов, Розалина Касабова, Юли Анков, Мартин Андреев, Илиана Саласар, Студентски смесен хор „Фолк-джаз формация” при НБУ с диригент доц. Георги Петков, визуализация – Мег Коновска. 

БАН, Централно управление, ул. "15 ноември" №1

Сградата на Централното управление на БАН. Снимка: БГНЕС

Градина, 16:00 ч. – Математически пърформанси „Спирали“, шоу за деца

Зала 207, ет. 2, 17:30 ч. – Научно кафе 

 • Светлината е живот - презентация на професор Лъчезар Аврамов от Институт по електроника към БАН за светлината, живота и медицината.
 • Светлината в изкуството - презентация на доцент Санка Гатева от Институт по електроника към БАН за светлината, науката и изкуството.

Голям салон, 19:00 ч. – Вечер на талантите

Музикално-поетична вечер с авторски изпълнения на поезия от учени от различни поколения, както и учени в нестандартната роля на музиканти – певци и инструменталисти. С участието на Вокално студио „Нуша” с ръководител народната певица Нели Андреева – солист на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев, проф. Диляна Мичева и студенти от НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, Агнес Данкова, Виктория Илиева, доц. Елена Кашчиева, доц. Веселин Босаков, Венцислав Йорданов, Ния Сирма Мариан Петрова, доц. Евгения Сендова, д-р Красимира Янкова, д-р Елена Алекова и др.

Изложби

 • "Оптичните технологии за до-добро качество на живота" - съвместна изложба на три института от БАН – Институт по електроника "Акад. Емил Джаков", Институт по физика на твърдото тяло "Акад. Георги Наджаков" и Институт по оптични технологии "Академик Йордан Малиновски" с демонстрации.
 • Фотоизложба "ДИФРАКЦИЯ" - автор доц. д-р Светлен Тончев от ИФТТ-БАН / Richardson Gratings – Rochester (NY) – един от водещите в света специалисти в областта на дифракционните решетки.


НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ, ж.к. Овча купел, ул. Монтевидео № 21

13:00 ч., фоайе на ет. 1 и 2 на Корпус 1 – „Светът през погледа на учените” изложба със снимки на проф. А.Славински, доц.д-р Иван Богомилов, доц. д-р Ели Гурова и ас. д-р Филип Григоров.

VIVACOM ART HALL, ул. "Ген. Йосиф В. Гурко" № 4

19:00 ч. - Start It Smart: презентация за сферата на иновациите, дискусия, конкурс на млади изследователи и предприемачи, награждаване, коктейл.

Програма в Пловдив

Пловдивски университет

17.00-18.00 Официално откриване, 6-та Аудитория
17.30-18.30 "Наука, изкуство, философия: отворените хоризонти на човешкия потенциал" - среща разговор с г-н Йордан Камджалов, 6-та Аудитория
18.30-19.30 "Човешкото лице на науката" и "Стъпки 8" - представяне на книги, 6-та Аудитория
19.30-20.30 "Когато има светлина...." - национален фотоконкурс, Ректорат, 6-та Аудитория

АМТИИ - Римски стадион

Снимка: www.oldplovdiv.com

19.30-20.00 "Докоснати от светлина" - дефиле от АМТИИ – Римски стадион
20.00-21.00 "Нека бъде светлина" - фолклорен концерт

Медицински университет

15.00-16.00 "Преподавател в МУ – Пловдив" - Среща на поколенията, Аудиторен комплекс
16:00 Връчване на наградата на Ректора за Най-добър учен, Аудиторен комплекс
16.15-18.00 "Книжката или мишката – реален или виртуален университет?" - дебат, Аудиторен комплекс
18:00 Обявяване на резултатите от конкурса за име на академичния танцов ансамбъл и тяхно изпълнение, Аудиторен комплекс
18.30-24.00 Благотворителен кулинарен базар и музикални изпълнения, Аудиторен комплекс
18.30-19.00 Изложба на фирми, бивши възпитаници на Университета по хранителни технологии, които имат успешен бизнес, Ректорат
19.00-20.00 "Кой иска да бъде изследовател" - пътуваща академия, Ректорат

Hackafe

19:00 Start It Smart: презентация за сферата на иновациите, дискусия, конкурс на млади изследователи и предприемачи, награждаване, коктейл

Програма във Варна

Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов"

10:00 – 17:00 Ден на отворените врати в МУ "Проф. д-р Параскев Стоянов"
17:00 – 22:00 "Светлината - извор здраве и живот" - изложба на снимка
17:30 – 17:45 Официално откриване
17:45 – 18:45 "Какво знаем и какво не знаем за въздействието на светлината върху човека" - лекции
18:45 – 19:00 "Въздействието на светлината върху човека" - викторина
19:00 – 20:00 Лаборатория за млади изследователи – опити и демонстрации
20:00 – 21:00 Светлинно шоу, музикален и танцов спектакъл
21:00 – 22:00 Коктейл


Планетариум „Николай Коперник” (Морска градина)

 Снимка: www.moreto.net

14:00 Отворени врати на планетариум "Николай Коперник" с две изложби: на картини на участниците в конкурса за рисунка за деца от 6 до 8г. "Звездна светлина" и на снимки, макети и фото-колажи на участниците в конкурса за младежи от 14 до 18 г. на тема "Слънце, Луна, Светлина"

17:30 Официално откриване – зала "Планетариум"
17:45 Организирано посещение на Планетариума и срещи с учени (лаборатории, махалото на Фуко), лекция на доц.д-р Веселка Радева и прожекция на филм "Международна година на светлината"

18:30 Научно кафе: гл. ас. Ева Божурова – "Природата на светлината", Иванка Гецова – Фотоник (вълнова и геометрична оптика) – експерименти, Workshop "The Cosmic Light" – с преподаватели по физика и ученици

19:45 Награждаване на победителите в конкурсите за:

 • Най-добра рисунка "Звездна светлина"
 • Най-добра снимка, макет или фото-колаж "Слънце, Луна, Светлина"
 • Най-добро есе на тема "Ако бях учен... как бих използвал светлината".

Раздаване на сертификати от Международния астрономически съюз на участниците в уъркшопа.

Развлекателна програма и коктейл: светлинно шоу-спектакъл, експерименти под звездите (ученици от III гимназия, специалност „Химия“), музикална програма

Програма в Бургас

Бургаски свободен университет

19:00 Start It Smart: презентация за сферата на иновациите, дискусия, конкурс на млади изследователи и предприемачи, награждаване, коктейл

Програма в Русе

Русенски университет

Снимка: wikipedia.org

10:00 Официално откриване на Нощ на учените, Централно фоайе
10:00 Откриване на изложба „От свещите до фотоволтаиците“, Централно фоайе
10:00 Награждаване на призьорите от конкурса „Светлината в картини и образи“, Централно фоайе
10:30 „Светлината в науката и практиката“ ,зала 2.203 (Корпус 2)
12:00 Ателие на младите таланти, лаборатории
14:00 Академия на скритите таланти - „Светлината в моя живот“, зала 2.101 (Корпус 2)
16:00 Панаир на идеите - презентация на иновативни идеи от призьорите в конкурса за иновации на русенския клуб по предприемачество Start it Smart, Заседателна зала (Централен корпус)
17:00 Концерт „Светлинен калейдоскоп“, Канев център

Програма в Стара Загора

Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Снимка: stzagora.net

14.00 – 16.00 Отворени лаборатории
17.00 – 17.15 "Светлината в полет" - изложба на снимки
17.15 – 18.00 "Светлината е живот" - презентация
17.15 – 18.00 "Светлината в технологиите" - презентация
17.15 – 18.00 "Живот без светлина" - есе
18.00 - 18.20 Викторина
18.20 -19.30 "Да създадем цветове" - ателие
18.20 -19.30 "Работилница за съзвездия"
19.00 - 19.40 "От реликтовото излъчване до тъмната материя" - научно кафене
19.00 - 21.00 Наблюдения с телескоп
20.00 - 23.00 Веселие под звездите "Светлинно шоу"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !