Проучване оспорва възрастта на най-древното изображение на нощно небе - дискът от Небра

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 септември 2020 в 00:19 11407 0

Кредит Wikimedia commons CC BY SA 3.0

Дискът от Небра

Небесният диск от Небра е едно от най-значимите археологически открития в германската история. Дискът, който изобразява Луната, Слънцето, звезди и може би дори Млечният път, е създаден от злато, инкрустирано върху метал с патина, и е открито от иманяри през 1999 г. 

Държавният праисторически музей в Хале придобива артефактът през 2002 г. и оттогава се водят разпалени спорове за възрастта на диска. Самата находка не може да бъде датирана, а условията, в които е открита също са неясни - иманярите твърдят, че са го открили заедно с мечове, брадви и украшения, датиращи от бронзовата епоха между 2200 г. и 1600 г. пр.н.е. Ако това е истина, дискът би бил най-древното точно изображение на нощното небе.

Но двама изследователи не вярват на това датиране, защото никакви подобни предмети не са намирани през бронзовата епоха. В публикация в списание Archäologische Informationen, учените предполагат, че дискът от Небра е изработен през желязната епоха, или иначе казано около 1 000 години по-рано от предполаганото досега. 

Учените представят няколко доказателства за своето заключение. Разказът на иманярите за това как са открили диска (и последвалото му повреждане) не съвпада с онова, което учените могат да възстановят от самия артефакт. Изследователите сравняват металите от диска с тези от други предмети, открити на същото място. При другите находки се вижда, че са изработени от суровини, извлечени от едно и също място. При диска няма подобна прилика. Другите находки са произведени от материали, разпространени из Източните Алпи. 

"Според нас, резултатите получени дотук, говорят срещу това, че находките са открити заедно", съобщава професор Рюдигер Краузе (Rüdiger Krause), съавтор на изследването и експерт по анализ на металите. 

Това проучване на експертите е строго отхвърлено от Държавното бюро по Археология на Саксония-Анхалт, провинцията, в която е намерен диска. Според тяхно съобщение, идеята, че дискът не принадлежи с другите находки е напълно погрешна, както и твърденията, че няма съвпадение между пръстта, останала по диска и тази от предполагаемото място на откриването.

Въпреки, че екипът смята, че изображението на диска прилича повече на артефакти от 5-ти век пр.н.е., те нямат съмнения, че находката датира от праисторията и има огромна културна и научна стойност.

Източник: IFLScience - “Oldest Known" Depiction Of The Night Sky Could Be 1,000 Years Younger Than Thought 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !