Проучване: Жените харесват егоистични и користни психопати

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 февруари 2016 в 15:41 26390 8

Кредит www.smh.com.au

Международен екип от учени е открил, че жените предпочитат представители на т. нар. "тъмна триада" - нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия. И това е тясно свързано с репродуктивните им планове.

Изследването под заглавие "Репродуктивен успех на жените и предпочитанието им към Тъмната триада в мъжки лица" (Women's reproductive success and the preference for Dark Triad in men's Faces) е публикувано в Journal of Evolution and Human Behaviour, съобщава MedicalXpress.

Тъмната триада е психологически термин, съчетаващ три личностни черти:

  • Нарцисизмът се характеризира с горделивост, егоизъм, грандомания, самовлюбеност и липса на емпатия;
  • Макиавелизмът се характеризира с експлоатация и манипулация на другите, измама, незачитане на морала и фокусиране върху личния интерес;
  • Психопатията се характеризира с трайно антисоциално поведение, егоизъм, безсърдечие, импулсивност и жестокост.

Проучването обхваща 2 хил. 730 жени доброволки, на които им е предложено да изберат едното от двойки компютърно моделирани мъжки лица като всяко лице е с повече или по-малко характеристики на "тъмна триада"  от другата. 

След като предпочитанията са изследвани, оказало се, че участничките в експеримента са привлечени най-силно от "нарцисите" и като цяло  - към представителите на "тъмната триада".

Изяснявайки психологическите основи на такъв избор, учените са открили, че жените свързват нарцисизма у мъжете с физическо и психическо здраве и социален успех. Именно такива мъже са популярни сред жените от репродуктивна гледна точка. Следващи по успех са кандидатите с макиавелистични черти, а още по-малък успех имат психопатите. В семействата, в които жените са предпочели мъже с макиавелистични характеристики, има по-малко деца. 

"Тези резултати показват, че предпочитанията на съвременните жени към някои мъже с черти на "тъмната триада може да бъдат свързани с техния репродуктивен успех." - заяви д-р Мина Лайънс (Minna Lyons) от Медицинския колеж на Ягелонския университет, Полша.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.02 2016 в 23:07

zoro, френологичното, личностно характеризиране е отречено още през 40-те години на миналият век. Снимането в профил и анфас на задържаните от ПОЛИЦИЯТА има съвсем друг смисъл - по-лесното разпознаване от служители и свидетели. От какво и как виждаме че американските службите правят френологични, личностни анализи в наши дни? Може би работите там?
Лилия, разбира се, че жените, като цяло, не избирате мъже по снимка. Но общуването в социалните мрежи отдавна е стандарт, а до колкото си спомням, свалянето става с общуване на място, където хората се събират ЗА ДА ОБЩУВАТ. В наши дни, основни такива места на денонощно присъствие, особено за хората под 30 години, са социалните мрежи. А това, че сексът почти не играе роля в дългосрочните връзки - добре, може би при не особено сексуалните жени е така (но надали е така и за мъжете/гаджетата им). Аз имам други лични наблюдения.

29.02 2016 в 15:49

Дрън-дрън. Жените не избираме мъж по снимка и слава Богу :) Нито, една широко разпространена заблуда, го избираме по разнер на пениса. И дори сексът не играе чак толкова важна роля при дългосрочните връзки. Бракът и съжителството са на първо място отговорност: в дорбо и зло, докато смъртта ни раздели. Хората май тотално сме забравили значението на тези думи: и мъже, и жени...

29.02 2016 в 11:31

@танг: Подвел съм ви - дипломата му е на друга тема, но
"Успоредно с лекторията П. Дънов извършва измервания на черепите на някои слушатели (френологически анализ) с цел да определи личностните им характеристики." събрани тук:https://www.helikon.bg/books/18/-%D0%A4%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B8- %D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F_436027.html

А американските служби започват да снимат задържаните и в профил специално поради неговите проучвания. Както виждаме още го правят, така че има и наука в писанията му.

29.02 2016 в 10:46

Както някъде бях чел,жените са тези които ни формират като поведение.. ако жените избираха само мъже които да са добри и мили.. всички мъже щяха да са такива и до няколко поколения това щеше да е нормата на поведение. Но техните предпочитания са точно към обратното. Затова живеем в доста жесток свят.

29.02 2016 в 10:45

zorо, да си дипломна работа на Дънов е равнозначно да нямаш нищо общо с науката, освен може би в главите на дъновистите или други, подобни сектанти (също нямащи нищо общо с науката като цяло).
Що се отнася до компютърно-моделираните лица, вероятно става въпрос за аватари в социалните мрежи, подобни на милионите спам профил-ботове, които и без това генерират 40-47% от трафика. Изследваните жени просто не са били информирани, че профилите не са на реални хора. Логично, ужасно по-лесно в логистично отношение, плюс дава възможност за покриване на определена таргет група (в случая - жени), при това с извадка със статистически значими измерения (2.73к).

29.02 2016 в 09:58

"как.. по лица се разбира какви са психичните им състояния"

Това е дипломната работа на Петър Дънов.

28.02 2016 в 20:07

Това ни е ясно, само че как по компютърно моделираните лица се разбира какви са психичните им състояния?

28.02 2016 в 17:18

Не случайно светът се управлява от психопати. Разбира се официалната пропаганда гласи, че тези психопати се борят за Мир и справедливост, колко наивници има...
Слабата страна на психопатите е, че са лесно предвидими когато си им научил номерата. Менят си "козината", но не и нрава.