Птици си правят музикални инструменти и свирят на тях (видео)

Мъжките какаду използват уменията си на барабанисти, за да впечатлят дамите

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 юни 2017 в 10:05 7563 1

Разкарай се Ринго Стар! На сцената излизат черните палмови какаду!

Черните палмови какаду са рокзвездите на животинското царство, те са родени музиканти - барабанисти и в естествената им среда изпълняват бийт с всички особености на човешката музика. Освен това папагалите сами изработват палките си, съобщават австралийски учени.

А защо го правят? Не е изненадващо, че също като при хората, целта е да се впечатлят дамите, разказва National Geographic.

Изследването е публикувано в списание Science Advances

Ритмичното барабанене в тропическите гори на северна Австралия е описано за първи път през 1984 г. , но това е първото подробно изследване на това.

Палмовото какаду са единственият вид, различен от нас, който може да  си направи музикален инструмент и да изпълнява музика с този инструмент и да повтаря музикални модели, обяснява пред NewScientist Робърт Хайнсън (Robert Heinsohn) от Австралийския национален университет в Канбера.

Чарлз Дарвин в книгата си "Произход на човека и половия отбор" предполага, че чувството за ритъм, присъщо на човека, е древна функция на мозъка и трябва да е характерна за други видове. Оттогава чувството за ритъм е намерено при най-различни животни - много птици, маймуни, морски лъвове могат самостоятелно да произвеждат ритмични звуци. Но "свиренето" на животните не съответства на критериите на човешката музика - тя трябва да има определен ритмичен модел (бийт) и се извършва от специално направени инструменти. Дори и шимпанзета, които са известни с таланта си да правят инструменти, ги правят само за да добиват храна, но не и за създаване на музика. 

Женските какаду изглежда не се интересуват да свирят заедно с мъжките на барабани. Снимка: Christina Zdenek

Но черните палмови какаду (Probosciger aterrimus) редовно изпълняват пред женските пълноценни перкусионни сетове, за които сами си правят инструменти. При това какаду го правят в дивата природа, а не в плен, където биха могли да го научат от хората.

През седемте години на наблюдение в горите на полуостров Кейп Йорк, учените са успели да запишат 131 сеанса на '"музикално изпълнение" на 18 мъжки какаду. В повечето случаи, изпълнението се прави в присъствието на женски, така че биолозите заключват, че "свиренето" е част от ритуала на ухажване.

Индивидуални стилове

Понякога мъжките барабанят с голяма шушулка семена. В други случаи откършват малка пръчка, отрязват я до около 20 см и я донасят в гнездата си, които правят в хралупи на дърветата.

Те държат палката в левия си крак и я блъскат в дървото.

Мъжките често комбинират барабаненето с вокално и сценично поведение като същевременно издават сложни подсвирквания и викове, размахвайки крилата си и издигат своя пернат гребен.

"Бузите им се издуват в червено, когато са сексуално възбудени," разказва Хайнсън, отбелязвайки, известна липса на финес в мотивите.

Мъжките отчупват и отрязват пръчки, за да ги превърнат в палки. Снимка: Christina Zdenek

Всяка от 18-те птици, които екипът наблюдава, има свой уникален стил на барабанене. Някои имат бавен и стабилен ритъм, други свирят по-бързо и по-разнообразно. В най-дългия сет има 92 последователни удара.

Женските гледат свирещите мъжки внимателно, за да преценят уменията им, разказва Heinsohn. Но за разлика от човешките фенки, те не се клатят в ритъма, поне не видимо.

И докато самките какаду не се полюляват в ритъма на самците - барабанисти, изследвания на пленени животни, включително морски лъвове и капуцини, показват, че някои видове имат способността да реагират на ритъма.

Разбира се, има и множество примери на опитомени какаду, които танцуват на музика. Изследванията потвърждават, че те спазват ритъма, забавят или ускоряват, ако музиката прави същото.

Учените заключават, че това, което правят черните палмови какаду има всички качества на човешката музика: тя има предсказуем модел, индивидуален стил, изпълнява се с помощта на специални инструменти и се извършва за публиката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

30.06 2017 в 11:45

Който иска да се размножава - ще пее и ще свири.