Руски учени намират в Крим първите за Европа фосили на гигантски птици

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 28 юни 2019 в 00:02 4165 0

Концепция на художник за гигантската птица, открита в Крим. Кредит: Andrey Atuchin

Гигантски нелетящи птици, съперничещи на огромните моа и слонските птици, са живели в Европа преди 1,8 милиона години, когато първите хоминини са мигрирали към континента от Африка, се съобщава в нова публикация в списанието Journal of Vertebrate Paleontology

Миналото лято Никита Зеленков от Палеонтологическия институт им. А.А.Борисяка РАН в Москва открива бедрена кост в пещерата Таврида на полуостров Крим. "Открихме я на дъното на пещера, която е била леговище на древни хиени", разказва Зеленков. 

Костта принадлежи на птица, която според изчисленията на учените е тежала около 450 кг, което е три пъти повече от съвременен щраус. Изследователите наричат вида Pachystruthio dmanisensis.

"Все още нямаме достатъчно данни, за да определим дали е била близко свързана с щраусите или с други птици, но предполагаме, че теглото й е било около 450 килограма", смята Зеленков.

Последващите изчисления, основани на пропорциите на костта, предполагат, че височината на птицата е била около 3,5 м, което означава, че вероятно е изглеждала като висока и по-слаба от слонската птица, или като доста набит щраус. 

Сравнение между бедрената кост на Pachystruthio dmanisensis - A, C, E, F и бедрена кост на съвременен щраус - B, D. Кредит: Nikita V. Zelenkov et al., JVP 2019.

Друга бедрена кост с подобен размер е открита през 2013 г. в Дманиси, Грузия. Първоначално се смята, че тя принадлежи на вид, близко свързан със съвременния щраус. Зеленков и екипът му изследват отново костта и откриват, че това е втори индивид от P. dmanisensis. Според ученият има и няколко други кости на евразийски птици, които може би са Pachystruthio dmanisensis.

"За пръв път толкова големи птици са открити в тази част на света", обяснява Делфин Ангст (Delphine Angst) от Университета в Бристол. "През последните 2,5 милиона години в Северното полукълбо не са познати други толкова големи птици".

На Земята през последните няколко милиона години са живели много големи нелетящи птици. Южна Америка е била дом на семейството месоядни птици Phorusrhacidae, в Нова Зеландия са живели птиците моа, а в Австралия - Bullockornis planei. Най-голямата от тях е била слонската птица от Мадагаскар, като някои може да са тежали повече от 600 кг. В Африка няма открити подобни птици, но е възможно да е поради липса на разкопки. 

За разлика от тези видове, за P. dmanisensis няма много данни къде са живели. "Не знаем дали са били тревопасни или месоядни, защото нямаме никакви кости от череп", обяснява Ангст.

Екипът на Зеленков посочва, че бедрената кост е относително тънка за толкова голяма кост, предполагайки, че вероятно птицата е била бърз бегач. Въпреки това Ангст не е убедена в това. "Вероятно е можела да бяга, ако й се наложи, но е прекарвала повечето време ходейки".

И двамата учени смятат, че предстои да се открият още фосили. "Предполагаме, че са много разпръснати, най-малко в Източна Европа," смята Зеленков. 

P. dmanisensis е живяла в Източна Европа по времето, когато първите хоминини са мигрирали - Homo erectus са се придвижвали от Африка към Европа и Азия. Все още не знаем дали двата вида са се срещали. Все пак, Ангст посочва, че хората са ловували птици моа в Нова Зеландия и са взимали яйцата им, което означава, че е възможно и H. erectus да е ловувал P. dmanisensis заради месото им. 

Източник: New Scientist - Flightless bird three times the size of an ostrich used to roam Europe,

Science Alert - Giant 11-Foot Bird Discovered in Europe Would Have Weighed Almost Half a Tonne

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !