Руски учени - заложници на бели мечки в Арктика

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 септември 2016 в 11:15 9507 1

Пет бели мечки са обсадили отдалечена метеорологична станция в Арктика, според агенция ТАСС, цитирани от Рopular Мechanics.

Учените в станцията трябва да издържат още един месец, докато пристигнат доставките на ракети, с които да отпъдят мечките.

"В момента в полярната станция има две момичета - метеоролози и механик, които нямат нито оръжие, нито средства, с които да изплашат мечките" - разказа WWF. Една от сътрудничките на полярната станция съобщила на ръководителя на програмата на WWF "Мечи патрул", че мечките се намират в непосредствена близост до сградата и спят до нея. Едно от двете кучета на станцията е убито на 31 август.

Мечките са били "необичайно агресивни", според свидетели.

Освен това, учените трябва  два пъти на ден да излизат, за да направят измервания на крайбрежните води. Това е опасно: хората трябва да изминат няколко стотин метра", - отбелязват от организацията. В същото време сигналните ракети не плашат мечките..."

По думите на руския министър на природните ресурси и околната среда, федералната служба за атмосферни наблюдения ще достави на бедстващите учени ракети и кучета пазачи. Но станцията е толкова отдалечена, че ще мине цял месец, докато стигнат до там.

"Подобни трудности могат да се очакват при работа в арктическа тундра", обяснява Василий Шевченко, ръководител на държавната мрежа за наблюдение, чиято е станцията, разказва ТАСС, "такива неща са се случвали и преди на остров Тройной, защото мечките и хората живеят там в непосредствена близост". Шевченко се надява, че "от края на октомври или в началото на ноември крайбрежните води ще замръзнат и мечките ще напуснат острова в търсене на храна". 

27-километровия остров Тройной, част от архипелага Известий ЦИК, е на 275 км от най-близкото населено място Диксон, едно от най-изолираните селища в света. То е също така на 4 500 км от столицата Москва. 

Ловът на полярни мечки е незаконен в Русия от 1957 г. и въпреки напрегнатата ситуация в момента, се очаква тя да се разреши мирно. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

15.09 2016 в 12:43

Свършили са сигналните ракети, не че те не плашат мечките. Ако свършат и водката, работата ще отиде на зле.