Създадоха устройство, което комуникира със светулки (видео)

Устройството използва уникалния светлинен код, излъчван от насекомите

Александър Александров Последна промяна на 23 март 2016 в 10:18 5653 1

Американският биолог Джоуи Стейн, който има зад гърба си шест години в Американския музей за история на природата, е измислил устройство, което комуникира със светулките. То се нарича Firefly Commuincator и вече има създаден прототип, а за последващото му производство Стейн се надява да събере пари чрез портала за споделено финансиране Kickstarter.

За да създаде джаджата той е използвал факта, че всяка светулка свети чрез собствен уникален код и е решил емулирайки тези светлинни кодове, да комуникира симпатичните насекоми.

Още с натискането на бутона комуникаторът започва да излъчва собствен светлинен код, привличайки светулките и ако има такива, те пристигат и дори кацат върху него. Джаджата работи лесно и може да се използва веднага щом се извади от кутията.

Firefly Communicator се предлага с приложение за най-популярните мобилни платформи, което позволява свалянето на различни кодове, използвани от светулките. С него могат също да се създават собствени кодове. Те могат лесно да се прехвърлят от смартфона на устройството по оптичен път, чрез поставянето му върху екрана на телефона. До момента кампанията за финансиране на проекта е набрала 8867 щ. долара, при целева сума от 10 000 щ. долара. Шансовете за успех са много големи, предвид че остават 53 дни за набиране на средства.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.03 2016 в 17:10

Голяма хитрина - да имитираш сигнала за търсене на полов партньор. За светулките това ще да е нещо като порно (в духа на съседната статия).