Сексът и насилието са свързани в мъжкия мозък, но не и в женския

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 септември 2017 в 12:39 7497 0

Невроните, участващи във формирането на сексуалното и агресивно поведение при мъжки лабораторни мишки са вплетени в една топка, а при женските са подчертано разделени, установи проучване, ръководено от учени от Нюйоркския университет. 

Изследването е публикувано в Nature Neuroscience.

Агресията е важна форма на поведение, защото е от съществено значение за оцеляването както на мишките, така и на хората, тя се е появила заради конкуренцията за храна, сексуални партньори и територии, разказва МedicalХpress.

"Нашето проучване задълбочава познанието за различния начин, по който тези поведения са организирани в женския и мъжкия мозък на мишките", разказва Дау Лин (Dayu Lin) от Института по Невронаука в Нюйоркския университет, водещ автор на проучването.

Тази подробна разбивка на мозъчните функции по пол е "решителна стъпка" към бъдещи опити за разработване на лекарства, които потискат силната агресия при хората. Тя казва, че изследвания на женското агресивно поведение изостава, тъй като в повечето животни, мъжките са по-агресивният пол.

Изображение на мозък на мъжка мишка показва, че активираните клетки (в зелено) са в един и същи регион на вентролатералната част на вентромедиалния хипоталамус или VMHvl, когато мишката се бие (вляво) и чифтосва. Източник: Nature Neuroscience

Изображение на мозък на женска мишка показва различни активирани клетки (в зелено) във вентролатералната част на вентромедиалния хипоталамус или VMHvl, когато женската мишка се бие (вляво) и чифтосва. Източник: Nature Neuroscience

Екипът установи редица съществени различия между агресивното поведение при женски мишки и подобни реакции при мъжките - например, че агресията и сексуалното поведение при мъжките са неразделни, а при женските се включват и изключват независимо. 

Предишно изследване на Лин и нейният екип, публикувано в Nature през 2011 г., е сред първите, които проследяват произхода на агресията при мъжките мишки до обособена част от хипоталамуса, мозъчната област, която контролира температурата на тялото, глада, съня и нивата на много хормони. Тази ключова част, вентролатералната част на вентромедиалния хипоталамус или VMHvl, се намира в долната част на хипоталамуса при мишките и хората.

При мъжките мишки невроните, отговорни за агресията и сексуалното поведение са силно вплетени в кълбо в вентромедиалния хипоталамус (VMHvl). Проучването показа, че активирането и деактивирането на клетките на VMHvl става само едновременно. Изключвайки гените, кодиращи естрогенния рецептор, учените потискат агресията, а с нея и сексуалното поведение - мъжките мишки не се бият и не се опитват да се чифтосват, но не женските не спират да се бият, разказва Лин.

За разлика от предишни изследвания, настоящото проучване е направено по-реалистично като се включва естествено агресивен щам на мишки, с женски мишки - и девствени, нетърпеливи да се преборят с конкурентите за храна, така и млади майки, загрижени да защитят малките си, смятат авторите. 

Схема на миши мозък (най-ляво) и вентролатералната част на вентромедиалния хипоталамус или VMHvl, който контролира агресията при мъжките и женските мишки. Средното изображение показва VMHvl клетки в женски мозък, когато клетките, активни при чифтосване (в синьо) са разположени около границата, докато тези в мъжкия мозък (най-дясно) са разпръснати. Клетките, активни при борба (в червено), са разположени повече в центъра на женския VMHvl, но не и при мъжките мишки. Източник: Nature Neuroscience

Изследването проследява активността на мозъка на женски мишки - девствени и майки - по време на двубои с мъжки или женски мишки, които навлизат в тяхната територия. Мозъците на всички мишки са проучвани електрически, генетично и химически, като се измерва кои нервни клетки се включват или изключват и как това се отразява на поведението им.

Експериментите показват, че VMHvl клетките, активно предаващи сигнали, при женските не са едни и същи при чифтосване и битки. Но при мъжките мишки повечето клетки са едни и същи по време на двете дейности. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !