Сексмашината Диего, който спаси своя вид, се прибира у дома на заслужена почивка (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 13 януари 2020 в 11:08 17393 0

Костенурката Диего, чийто бурен сексуален живот е спасил целия му вид от изчезване, се оттегли от живота си на плейбой и се завърна в дивата природа след като изпълни мисията си.

Неудържимото либидо на Диего бе посочено като основната причина за оцеляването на гигантските костенурки Chelonoidis hoodensis, които се срещат само на остров Еспаньола от архипелага Галапагос, след като бе превозен от зоопарка Сан Диего като част от програмата за развъждане.

Преди около 50 години на острова са били останали само двама мъжки и една дузина женски. Но до голяма степен, благодарение на усилията на Диего в близкия център за развъждане на остров Санта Круз, видът е възстановен.

Но благодарение на този Казанова, който е правил толкова много секс, че е помогнал да се увеличи популацията до над 2000 екземпляра. Службата на Националните паркове в Галапагос смята, че 100-годишният Диего е баща на около 40% от костенурките на Еспаньола. Почти целият вид дължи оцеляването си на този секс бог.

"Той е силно сексуално активен мъжки репродуктор," - възхищава се Уошингтън Тапия (Washington Tapia), специалист по костенурките в Националния парк Галапагос. "Той е допринесъл изключително много за заселването на острова".

Сексмашината Диего

Диего тежи около 80 килограма и е близо 90 см дълъг и 1,5 метра висок, ако протегне крака и шия.

Диего е намерен в зоопарка на Сан Диего, откъдето е и името му.

"Не знаем точно как и при какви обстоятелства е пристиганал в САЩ. Вероятно е взет от Еспаньола някъде между 1900 и 1959 г. от научна експедиция," - разказва Тапиа.

Диего се връща на Галапагос през 1976 г. , за да участва в програма за развъждане.

До преди шест години учените неосъзнават колко е ефективен.

"Направихме генетично проучване и открихме, че той е баща на близо 40 на сто от поколението, освободени в дивата природа костенурки на Еспаньола", отбелязва Тапиа пред AFP.

От около 2000 костенурки на малкия остров, Диего е баща на приблизително 800 костенурки, като почти сам е възстановил популацията на вида на родния си остров Еспаньола.

"Той даде своя голям принос за популацията и сега го връщаме в Еспанола", заяви Хорхе Карион (Jorge Carrion), директор на парка, пред AFP. "Усещаш щастие да имаш възможността да върнеш тази костенурка в естественото й местообитание".

Общо 15 костенурки взеха участие в размножителната програма за увеличаване на популацията на острова, но нито една не е имала толкова голяма роля като Диего.

Разпределението на всички видове костенурки на островите Галапагос.

От 15-те вида гигантски костенурки, за които е известно, че са живяли на Галапагос, три са ​​изчезнали - жертва на пиратите от 18-ти век, които безогледно са унищожили крехката островна екосистема.

Не всички критично застрашени костенурки, са изпълнявали така ревностно задачата си като Диего.

Например още един застрашен вид, Chelonoidis abingdoni, изчезнаха, когато последният им представител умира през 2012 г. на повече от 100 години. Известен като Самотният Джордж, той отказал в продължение на години да се размножава в плен.

"Около 1800 костенурки са върнати в Еспанола и сега заедно с естествено възпроизвеждащите се имаме приблизително 2000 костенурки', заяви Карион пред AFP.

Обитателите на островите Галапагос са вдъхновили Чарлз Дарвин да обоснове теорията на еволюцията.

Източник:

This playboy tortoise had so much sex he saved his entire species. Now he's going home, Rob Picheta, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !