Що е то котешки СПИН и има ли почва у нас

Ваня Милева Последна промяна на 13 юни 2017 в 00:06 45825 1

Кредит City Vet

Вчера съпругата на президента Румен Радев като повод за коментара си за тазгодишния прайд, спомена котешкия СПИН - заболяване по нашите любимци, за което тя, а и вероятно и мнозина, не са подозирали, че съществува.

Всъщност, на света има два вида епидемии от СПИН: едната - при хората, а другата - при котките.

Ние, хората, можем да се заразим с вируса на човешката имунна недостатъчност (human immunodeficiency virus - HIV), а котките стават жертва на вируса на котешката имунна недостатъчност (feline immunodeficiency virus - FIV), които имат почти едни и същи симптоми. 

Вирусите са достатъчно различни, така че котките не могат да хванат HIV от хората, които пък от своя страна не могат да се заразят с вируса на котешката имунна недостатъчност.

Имунодефицитът е медицински термин, използван за описание на неспособността на организма да развие нормална имунна реакция. Заразените с FIV котки често не показват симптоми и имат нормална продължителност на живота. Но FIV-вирусът уврежда имунната система на котките и те са склонни да се разболяват от различни инфекции и някои видове рак. Това може да доведе до фатален край.

FIV като всеки ретровирус вмъква копие от генетичния си материал в ДНК на клетката​ на гостоприемника, където може да се възпроизведе. FIV е лентивирус, специфичен вид ретровирус, при който могат да изминат месеци и дори години, за да се активира, така че вирусът може да остане спящ в тялото, преди да причини някакви симптоми. Той е в същия клас вируси като вируса на човешката имунна недостатъчност (HIV), причинител на синдрома на придобита имунна недостатъчност (СПИН) при хората.

Вирусът на котешката имунна недостатъчност (feline immunodeficiency virus - FIV). Източнк: Determining the feline immunodeficiency virus (FIV) status of FIV-vaccinated cats using point-of-care antibody kits

Средната възраст за заразените с котешки СПИН домашни любимци е пет години към момента на диагнозата, а вероятността от заразяване се увеличава с възрастта. FIV е заразно заболяване, което се среща по-често при котараците, поради тяхната склонност да бъдат по-агресивни, по-мобилни, като по този начин се увеличава вероятността от излагането им на вируса.

Как се предава HIV и FIV:

При котките При хората
Предаването от котка на котка става обикновено при ухапване през рани и драскотини

Чрез споделяне на инфектирани игли, спринцовки и др., а също и при преливане на заразена кръв и кръвни компоненти. Това е чест механизъм на инфектиране при медицински работници и лица, употребяващи инжекционно наркотици.

Понякога вирусът се предава по време на раждане Вирусът може да се предава от майка на бебе по време на бременност, раждане или кърмене.
Сексуалното предаване е необичайно, въпреки че FIV е откриван в сперма. Повечето хора получават вируса от необезопасен секс с някой, който е носител на HIV.

За разлика от хората, при котките няма данни вирусът да се разпространява по полов път.

FIV не се разпространява със сексуален контакт, споделяне на храна, вода, отпадъци или легло. Поради това FIV-позитивни и негативни котки могат безпроблемно да живеят в едно домакинство.

Повечето котки хващат FIV като се бият с други котки. Вирусът се разпространява, когато заразена котка ухапе незаразена котка достатъчно силно, за да й разкъса кожата. 

Изложени на най-голям риск от заразяване с FIV са некастрираните мъжки, които имат възможност да скитат на свобода и често се въвличат в различни схватки и битки за територии, плячка, женски, заради които получават случайни, но чести прободни и разкъсни рани. 

Разпространение на FIV и HIV

Заразени котки с FIV се срещат по целия свят, но разпространението на инфекцията варира значително. В Съединените щати, според Cornell Feline Health Center, около 1,5 до 3% от здравите котки са заразени с FIV. Стойностите са значително по-високи (15% и повече) при котки с рисково поведение.

Според Световната здравна организация в края на 2015 г. хората, заразени с ХИВ, са приблизително 0,8% [0.7-0.9%] от възрастните между 15-49 години.

Снимка: petMD

Симптоми на заразяване с вируса на котешката имунна недостатъчност

Много FIV-заразени котки не показват абсолютно никакви симптоми. Но тъй като вирусът причинява значително потискане на имунната система са възможни следните симптоми:

  • Често повтарящи се инфекции. Инфекции на дихателната система, отделителната система, на кожата, ушите или други системи, които не се повлияват при лечение или се повтарят след спиране на лечението.
  • Заразените с FIV котки може да загубят тегло, апетит, да страдат от диария, отпуснатост.
  • Понякога FIV - инфекцията предизвиква промени в поведението като агресия или замърсявания на дома.

Диагнозата се поставя с прост кръвен тест за наличие на FIV антитела в организма. Тези тестове могат да дааат лъжлив отрицателен резултат през първите четири до шест седмици от инфекцията с FIV.

Какви са най-добрите варианти за лечението на котки с FIV?

Все още няма безопасни и ефективни антивирусни лекарства за FIV, така че няма възможност за лечение", обяснява д-р Нилс Педерсен (Niels Pedersen) от Калифорнийския университет в Дейвис.

"За щастие, обикновено не е необходимо да ги третираме, стига да са здрави. Ако се разболеят, ние се опитваме да диагностицираме усложнението, което се случва и да го лекуваме, ако е възможно. Това може да удължи живота за дълго при много заразени с FIV котки в терминални стадии на болестта. В интернет има биопрепарати, за които се твърди, че имат имуностимулиращи свойства и ефективно могат да удължават живота на заразените с FIV котки. Ние вярваме, че те могат да бъдат скъпи и неефективни", препоръчва д-р Педерсен.

Според ветеринарния доктор, най-добре е тези котки да си намерят дом, където хората да им осигурят храна и подслон."Много от тези котки в крайна сметка ще имат нормално здраве с правилна диета, ако са кастрирани и станат обикновен домашен любимец, който ще живее нормално още много години".

Източници:

Feline Immunodeficiency Virus, Cornell Feline Health Center

FIV or Feline AIDS in Cats, petMD

FIV (Feline Immunodeficiency Virus, or Feline AIDS), Eric Barchas

HIV (Human Immunodeficiency Virus) Infection - Topic Overview, WebMD

HIV/AIDS, Клиника Майо

Glowing Kittens Fight Feline AIDS, American Association for the Advancement of Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

14.06 2017 в 09:27

Мисля, че една идея по-важно е да се обърне внимание на Дирофилариозата при кучетата, която поради своята честота, непознаване и респективно ниска профилактика минава 15% в България, отколкото да се фиксираме в гъшата х*йня. Опа, котешкия СПИН ;)