Що е то олеамид

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 януари 2017 в 13:00 18966 1

В българска лютеница е открито "наркотично вещество" съобщиха вчера от асоциация "Активни потребители" и съобщението веднага привлече вниманието. Що е то олеамид - веществото, открито в една от 12-те тествани лютеници?

Олеамидът е органично съединение с формула CH3 (CH2)7 CH = CH (CH2)7 C(O)NH2 и представлява безцветно восъчно вещество. 

Олеамидът е открит за първи път в човешката плазма, той е ендогенно вещество, т.е. синтезира се в нашия организъм. Олеамидът се синтезира от клетките на мозъка от мастната олеинова киселина и амоняк.

Въздействие на олеамида върху човешкия организъм

Освен въздействието си върху централната нервна система олеамидът е способен да модулира функциите на имунните клетки. Наскоро учени са го откриха и в човешките сълзи.

Изомер на олеамида (цис-олеамид) играе роля в заспиването.

Пулсация на ликвора при сърцебиене

Установено е, че цис-олеамидът се натрупва в цереброспиналната (гръбначно-мозъчната) течност, известна още като ликвор, при кучета и плъхове, лишени от сън.

Смята се, че веществото може да има ефект като потенциално лечение на настроението и разстройства на съня, както и канабиноиден регулатор на депресията.

От гледна точка на неговото въздействие върху съня, предполага се, че олеамидът взаимодейства с множество невротрансмитери системи.

Неговият механизъм на действие се свързва с модулирането на серотониновите рецептори, рецепторите, които отговарят на невротрансмитера гама-аминомаслената киселина (GABA) и канабиноидните рецептори.

Как олеамидът може да попадне в нашата храна

Синтетичният олеамид се използва за различни промишлени цели, включително и като смазка и за предпазване от корозия.

Олеамидът се използва като добавка при производството на полимери. Дифузирайки по повърхността на продукта, олеамидът произвежда изключително тънък слой, изпълняващ функцията на смазка.

Установено е при лабораторни експерименти, че олеамидът може да се отделя от полипропиленови пластмаси. Тъй като полипропиленът се използва в голям брой опаковки за храна като кисело мляко, проблемът се изучава. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11926

1

д-р Петроff

07.01 2017 в 14:17

Братя,да си споделим къде има лютеница,че тук в Пловдив привърши.