Наскоро стана известно, че в сладолед в Китай е открит коронавирус. Доколко опасно може да бъде това? Вероятно не особено.
В северната част на Китай са открити три проби сладолед в кутии, заразени с SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19. И трите проби са произведени от компанията Daqiaodao Food, разположена в пристанищния град Тиендзин, съобщава Insider.
Всички 1662 служители на компанията са поставени под карантина и тествани за COVID-19. От тях 700 души са получили отрицателни резултати, a за останалите е неизвестно.
Карантинните власти в Тиендзин незабавно затварят завода и започват разследване на процеса на внос на новозеландско мляко на прах и украинска суроватка на прах, които са суровини за сладоледа.
Сладоледът е изтеглен от търговската мрежа, а гражданите, закупили продукта, са помолени да „докладват незабавно, ако усетят нещо нередно с тялото си“.
Не е ясно как точно вирусът е попаднал в сладоледа. Най-вероятно продуктът или някои от съставките му са били замърсени от човек, заразен с COVID-19 в някакъв момент от веригата за доставки или производство.
В проучване, публикувано в списание Environmental Chemistry Letters, учените заключават, че предаването на COVID-19 чрез храна е възможно и до голяма степен се игнорира през цялата пандемия.
Проучването показа, че вирусът може потенциално да оцелее в замразена среда в продължение на няколко седмици, като отбелязва, че „постоянна нискотемпературна среда, поддържана по време на съхранението и транспортирането на охладени и замразени храни, може значително да удължи оцеляването на SARS-CoV-2“
Но през цялото време на пандемията не е имало проучвания, целящи количествено определяне на риска от заразяване с COVID-19 чрез храна, което вероятно е защото този риск е незначителен.
Източник:
Ice cream tests positive for COVID-19 in China, Insider
'Is there a coronavirus in ice cream?', tekdeeps
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари