Слънчевите бури, които причиняват северното сияние, убиват и китовете

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 септември 2017 в 00:00 4182 0

Кредит Pixabay

29 кашалота са намерени заседнали на крайбрежието на Северно море в началото на 2016 г. 

Тъй като тези китообразни обикновено не се срещат в Северно море, но сега проучване предлага хипотезата, че слънчевите бури, които причиняват северните и южните полярни сияния може да са виновни за това тези морски бозайници да се озовават по плажовете, разказва phys.org.

Смущенията на геомагнитното поле пречат на ориентацията и отвежда животните в плитчините.

Изследването на учени от Университета в Кил е публикувано в International Journal of Astrobiology.

Кашалотите обитават дълбоки, топли и умерено топли води по целия свят. Много от тях живеят около Азорските острови в източната част на Атлантическия океан. Когато станат на 10-15 години младите самци отиват на север към полярния район, в студените води, където се намират много калмари.

По време на това пътуване, кашалотите понякога плуват покрай западните брегове на Великобритания и Ирландия в Норвежкото море. Обикновено животните се връщат по същия маршрут. Но в началото на 2016 г. 29 кашалота са открити на бреговете на Германия, Холандия, Великобритания и Франция. Загадъчната смърт на животните развълнува учените.

В новото проучване специалистите установиха, че причината за смъртта на кашалотите са геомагнитните бури. Работата е там, че тези животни разчитат на магнитното поле на Земята, за да се ориентират и придвижват в дългите си пътешествия. Но, големите слънчеви бури, настъпили в края на декември 2015 г., деформираха магнитното поле и объркаха китовете.

"В района между Шотландия и Норвегия, китовете плуваха в погрешна посока в продължение на няколко дни. Беше твърде късно да се върнат, животните бяха хванати в капан ", коментира авторът на изследването Клаус Ванселоу (Klaus Vanselow).

Магнитна карта на мястото, където се съединяват Норвежко и Северно море. Китовете трябва са пътували по бялата стрелка, но вместо това тръгват по червената стрелка. Източник: Vanselow et al. (2017)

Идеята че геомагнитните бури предизвикат навигационни проблеми за животни е сравнително нова, но предишни изследвания показват, че в региони на магнитни аномалии домашни гълъби и мигриращи птици се затрудняват да се ориентират. Едно проучване установи, че броят на пчелите, които се връщат в кошера намалява значително по време на геомагнитна буря, макар че точната връзка остава неизвестна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !