След травма на гущер му порастнаха рекордните шест нови опашки

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 октомври 2015 в 13:43 8694 2

Кредит Nicolás Pelegrin

Гущер от Аржентина постави рекорд за регенерация: след нараняване му порастнаха шест нови опашки.

За изключителното събитие пише New Scientist, позовавайки се на научното списание Cuadernos de Herpetología.

В някои случаи на автотомия (изхвърляне от животното на собстъвените си органи) опашката на гущера може да се счупи, но не напълно да се отдели от тялото. В резултат на новата опашка се получават два или три върха. Но случаи на порастване на шест опашки досега са неизвестни за науката.

Офицери от екополицията донесли на херпетолога Николас Пелегрин (Nicolás Pelegrin) от Националния университет на Кордоба донесли ранен гущер от вида Salvator merianae.

Раната на животното била нанесена с остър предмет. Силата на удара била недостатъчна, за да се отдели опашката, но била достатъчна, за да се стимулират няколко точки на гръбнака, отговарящи за регенерацията.

Гущерът е оцелял след опасния инцидент, но особена полза от няколко опашки няма. Те ще пречат на движенията на животното и сексуалния му живот, обелязва Пелегрин.

Гущерите са известни в света на животните със способността си на автотомия - откъсват опашката си, за да избягат от враговете си или след травма. Загубените части от тялото се заменят с нови.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.10 2015 в 14:51

Прочее, сега проумя дедо поп откъде са дошли историите за многоглавите змейове и ламИ.

30.10 2015 в 14:49

Да му пречат, да му пречат, колко да му пречат? Първата котка ще му откъсне и шестте наведнъж. После с повече късмет ще му израстне една.