Соларни панели от водорасли са 100 пъти по-ефективни от дърветата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 01 май 2019 в 00:00 9226 2

Кредит: Arborea
Кредит: Arborea

Британската стартъп компания Arborea започва пилотен проект в кампуса на Имперския колеж в Лондон, за да изпробва своята технология “БиоСоларни листа”(BioSolar Leaf).

Новаторската система използва микроскопични растения, за да премахва замърсяването от въздуха, докато произвежда хранителни вещества, което означава, че не само ще се бори с въглеродните емисии, но и едновременно с това с глада.

Системата на Arborea включва отглеждане на микроскопични растения като микроводорасли или фитопланктон върху структури, подобни на соларни панели, които могат да бъдат поставени на практика навсякъде, където и соларните панели. 

Чрез процеса си на фотосинтеза, тези растения премахват въглеродния диоксид от въздуха и отделят кислород. Според уебсайта на компанията, всеки квадратен метър от тяхната система, пречиства толкова въздух, колкото сто квадратни метра дървета.

Кредит: Arborea

Пречистването на въздуха е само един от положителните ефекти на технологията БиоСоларни листа, микроскопичните растения произвеждат и растителен протеин, който компанията извлича и използва за създаването на хранителни продукти на растителна основа.

”Тази пилотна инсталация ще произвежда добавки за природосъобразни здравословни храни, докато пречиства въздуха, произвежда кислород и премахва въглероден диоксид от заобикалящата околна среда," разказва изпълнителният директор на компанията Джулиан Мелкиори (Julian Melchiorri). "Това ще ни даде възможност да използваме напълно двойния ефект от БиоСоларните листа в истинска оперативна среда и ще ни помогне да развием пълния потенциал на технологията."

Източник: Futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

05.05 2019 в 23:15

Че кво - отговарят на условията за конкурса "идиотизъм със взлом". Идиотизмът от първото значение на думата в речника, и само от заглавието в педивикията.
Първият ми въпрос - какво правим с труповете на тия водорасли, независимо от механизмът на умирането. Понеже едноклетъчните може да живеят ентусиазирано, но все пак кратко.
После ще има други въпроси.
Мъск новороден, зае...и.

15914

1

поп Дръвчо

01.05 2019 в 22:40

Дърветата никога не са претендирали за ефективност. Друг им е номерът в живота - главно да пречат на съперниците си да усвояват светлина. Повечето тревисти растения са много по-ефективни от тях, а за промишлените зърнени култури - съвсем.

Водораслите са още-по и това не е открито днес. Няма обслужване на проводящи тъкани, няма претакане на вещества нагоре и надолу, няма разправия с управлението на загубата на вода, заради което се ограничава навлизането на въглероден диоксид, няма сезонно ограничение на достъпната вода и борба с него. Все неща, които ограничават ефективността на сухоземните растения в смисъла на натрупана химическа енергия.

Разбира се, като дойде до оползотворяване на натрупаната биомаса от водорасли (еле па едноклетъчни), ентусиазмът намалява сериозно.