Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Спинъри - за какво служат и защо са толкова спорни (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 04 юни 2017 в 11:30 34529 1

Fidget Spinners или спинъри - това е най-популярната играчка у нас и по света напоследък, рекламирана като антидот на Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност (attention deficit hyperactivity disorder - ADHD), потиснатостта и аутизма. Тази играчка обаче бива забранявана във все повече училища в САЩ.

Спинърите са малки устройства, които играчите могат да въртят между своите пръсти. Играчката предоставя приятно сензорно изживяване, според коментарите на потребители, докато предизвикателството в боравенето с нея се е превърнало в цяла вселена от YouTube клипове с инструкции. 

Твърденията на производителите обаче, че спинърите подобряват концентрацията на хората с нарушено внимание и хиперактивност, както и възможността "да изкарат креативния гений, скрит дълбоко у вас" (както гласи една от рекламите на спинъри в Amazon), са много вероятно преувеличени твърдят учени, съобщава Conversation.

"Употребата на джаджа като спинър е по-вероятно да послужи за отклоняване на вниманието, отколкото да е от полза за хора с ADHD", коментира Марк Рапапорт (Mark Rapport), клиничен психолог в Университета на Централна Флорида, който проучва ползите от движението върху вниманието на хора с ADHD.

Независимо дали са полезни във фокусирането на разсеяните мозъци на децата, спинърите провокираха дебати относно това как се развива вниманието при децата и по какъв начин да им се помогне да се съсредоточават, пише Live Science.

Например, въпреки че няма достатъчно данни в подкрепа на идеята, че децата в съвремието са по-малко съсредоточени отколкото тези в миналото, някои проучвания допускат, че вниманието се е понижило с увеличаване на "мултитаскинга" (едновременно вършене на много неща) в дигиталната ера.

Снимка: Pixabay

Спинърите се появиха тази пролет, на пръв поглед от нищото, като играчка, която непременно всяко дете трябва да притежава. Преди декември 2016 г. в търсачката на Google за думите "fidget spinner" на практика нямаше нищо. В момента учители публикуват постове в социалните мрежи за безсилието си спрямо обсебени от играчката ученици. Спинърите дори имат свой собствен форум в Reddit.

Повечето полемики около спинърите са относно забраняването им в класните стаи в САЩ. Учители застават на позицията, че тези играчки разсейват учениците и че децата със специални нужди имат други, приемливи за училище опции за разсейване. Междувременно някои родители на такива деца хвалят качествата на играчката. Блогър от САЩ, родител на 8-годишно момиче с аутизъм, пише в AutismAwareness.com, че дъщеря й била запленена как съучениците й искат да се въртят също като нея. Одобрените в училище устройства за въртене отличават дъщеря й от останалите деца, пише Мириам Гуин (Miriam Gwynne), докато спинърите се харесват от всички деца.

"За нея спинърите не са играчката, която трябва да се притежава, защото е модерна, както е за останалите деца, а е повече за освобождаване на напрежението от натовареността по време на училищния ден - много подобно като употребата на топчета за стрес, които тя използва или кубчетата й за редене", пише Гуин. "Когато училища решават да забранят сензорните и въртящи се играчки, те рискуват да изолират децата, които с години се опитват да приобщят", добавя тя.

Има и експерти, разочаровани от забраната. "Тези малки джаджи трябва да се наричат въртящи се приспособления, не играчки, те могат да бъдат част от успешна стратегия за управление на разсейването, ако бъдат въведени като нормална част от уроците", смята Клеър Хефрън (Claire Heffron), педиатър-терапевт в Кливланд, цитирана от Washington Post.

Дори това да е така повечето деца използват спинърите именно като играчки, като се съсредоточават върху тях, а не върху урока в час, показват данните. Има различни методи за връщане на съсредоточаването на децата върху урока, коментират психолози, като въртящи се устройства, почивки с игри и просто остраняване на източниците на разсейване. 

Снимка: Pixabay

Няма съмнение в това, че играчки, които позволяват на децата да се движат, са от полза за деца с аутизъм. Терапевтите често използват сензорни играчки, за да успокояват деца със сензорно интегративната дисфункция (неспособност на мозъка да обединява и интегрира определена информация, получена от основните сензорни системи). Проучвания са показали, че движенията могат да помогнат на деца с ADHD да се съсредоточават.

Проучване на Рапапорт и негови колеги от 2015 г., публикувано в Journal of Abnormal Child Psychology, изучава 8-12-годишни деца с ADHD. Учените откриват, че онези, които са се занимавали с моторна активност - движение на крайниците или големи части от тялото - са се представили по-добре от онези, които са останали неподвижни по време на задачи, свързани с работната памет (онзи вид памет, използван за обработка на входящата информация). Упражненията са доказано ефетивни и в помощ при деца с ADHD.

Но без специално насочени проучвания върху спинърите, е невъзможно да се каже дали устройствата помагат при такива деца, уточнява Рапапорт за Live Science. По негово мнение, тези малки играчки малко вероятно са от голяма помощ за деца с ADHD, тъй като не изискват значително движение на тялото - основното условие за повишаване на активността в челния дял и префронталната кора на мозъка, отговорни за задържане на вниманието. Спинърите също така са визуално разсейващи и могат да отнемат от вниманието на децата в час, смята още Рапапорт.

"Каране на стационарно колело по време на четене или седене на подвижна топка докато са на бюро обратното - позволява малки моторни движения, които не разсейват и вероятно биха били от полза за много деца с ADHD", коментира още ученият.

Съществуват и т.нар. fidget cube, който е пластмасов куб, оборудван с различни бутони и се управлява с пръсти. Вероятно този вариант е по-приемлив за в час, тъй като кубът не изисква зрително внимание, коментира Катрин Исбистър (), професор по компютърни медии в Университета на Калифорния Санта Крус, пред Сonversation.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

05.06 2017 в 10:57

Интересна въртележка. Не знам какво толкова и придирят.