Спрете да предписвате антибиотици за възпалено гърло, призовават лекари

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 януари 2019 в 00:18 71157 1

Кредит Pexels

Лекарите не трябва да предписват антибиотици за болки в гърлото, а да препоръчват лекарства като парацетамол, според новите насоки в медицината, пише BBC News.

Министерството на здравеопазването на Великобритания заяви, че в повечето случаи на болки в гърлото са причинени от вирусни инфекции, които не могат да се лекуват с антибиотици.

Но изследванията показват, че антибиотици се предписват в 60% от случаите на болки в гърлото.

Здравният институт NICE (National Institute for Health and Care Excellence) на Обединеното кралство препоръчва, че е "жизнено важно" лекарствата да се използват само когато ще имат ефект заради настъпващата антибиотична резистентност.

Прекалената употреба на антибиотици прави инфекциите трудно лечими, защото създават резистентни супербактерии, устойчиви на антибиотици.

Острата болка в гърлото, включително фарингит и тонзилит, обикновено е причинена от бактериална или вирусна инфекция, а симптомите най-често се подобряват сами в рамките на една седмица.

Новите насоки имат за цел да ограничат използването на антибиотици. Лекарите трябва да предписват лекарства само за по-тежките случаи, които могат да са причинени от бактериална инфекция.

Вместо антибиотици хората трябва да използват лекарства само за облекчаване на болката, сред които са аспирин и ибупрофен, както и таблетки за смучене, както и прием на много течности и почивка.

"Антибиотиците са ценен ресурс и е важно да се използват само тогава, когато са наистина необходими. Има доказателства, че антибиотиците не играят особена роля при болки в гърлото, освен ако симптомите по дължина или тежест на заболяването не са много по-тежки. Възпаленото гърло може да е болезнено, но има и други начини за контрол на симптомите, включително прием на парацетамол и медикаментозни таблетки за смучене" - обяснява пПроф. Клайодна Макнълти (Cliodna McNulty), ръководител на отдел в изпълнителната агенция Public Health England (PHE) на Министерството на здравеопазването на Великобритания.

NICE и PHE препоръчват на лекарите да използват определени критерии за преценка доколко е вероятно болките в гърлото да са причинени от бактериални инфекции. Това става с проверка за десетки симптоми, които включват висока температура, гной по сливиците, силно възпалени сливици и липса на кашлица.

Постантибиотичният апокалипсис

Всяка година поне 700 000 души умират от неподатливи на лечение инфекции. Поради тази причина множество учени определят антибиотичната резистентност за една от най-големите световни заплахи за 21 век.

Основната причина, която сочат специалистите, е безконтролната доскоро употреба на антибиотици в животновъдството с цел по-големи добиви на месо.

Но едни от важните мерки, които трябва да предприемат хората, с надеждата да се избегне наближаващия апокалипсис, е да се опитаме да приемаме по-малко антибиотици. Защото колкото повече вземаме, толкова по-резистентни стават бактериите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

28.01 2019 в 09:37

Тя по това се и различава медицината в цивилизованите страни и в третия свят. Едните имат някаква стратегия за диагноза и лечение - колкото и да е ширпотребна стратегията, другите просто муат антибиотици.

Впрочем единодушие за това как да се борим с резистентността няма - дали винаги да се взема пълният курс или да се прекъсва в първи възможен момент. Това когато изобщо се ползват антибиотиците.