Стъпало в английска градина се оказва рядък древноримски артефакт

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 08 януари 2021 в 03:53 5270 0

Кредит Pixabay

Привидно обикновена мраморна плоча, използвана в продължение на 10 години като стъпало в английска градина, всъщност е рядка древноримска гравюра, установява нов анализ.

Откритието изненадва собственичката й, когато научава, че 63-сантиметровата каменна плоча, която преди това е използвала като стъпало, за да се качва на коня си - е датирана от 2-ти век сл.н.е. и е на стойност около 20 400 долара.

Никой обаче не знае как мраморният шедьовър е попаднал в Англия. Вероятно е издялан в Гърция или Мала Азия, се съобщава в изявление на британската аукционна къща Woolley and Wallis, която се занимава с продажбата на плочата.

Част от историята на камъка все пак е известна - той е открит в скална градина в Уайтпариш, село в Южна Англия, преди около 20 години, според Woolley and Wallis. След това жената, която е собственик на конюшнята, използва покрития с кал камък в продължение на десетилетие като стъпало, докато един ден не забелязва издълбан на повърхността лавров венец. Археолог, който прави оценка на плочата, разкрива, че това е рядка находка. Надписът гласи: "Хората (и) младите мъже (почитат) Деметриос (син) на Метродорос (синът) на Левкиос", съобщава The Daily Mail.

Въпреки че Римската империя се простира до Британските острови, тази плоча не била направена на място; според аукционната къща вероятно е пренесена в Англия преди около 300 години.

„Артефакти от този тип често идват в Англия в резултат на Големите турове в края на 18 и 19 век, когато богати аристократи обикалят Европа, учейки за класическото изкуство и култура“, обяснява Уил Хобс (Will Hobbs), специалист по антики в Woolley and Wallis в изявлението. "Предполагаме, че така е дошъл във Великобритания. Но пълната загадка е как е попаднал в домашната градина и точно там бихме искали помощта на обществото."

Скалната градина в Уайтпариш е част от къща, построена в средата на 60-те години на 20-ти век, и от аукционната къща се надяват някой да си припомни подробности или кои хора са участвали в нейното изграждане.

"Има няколко възможности откъде камъкът може да е произлязъл", смята Хобс. Английските селски къщи, известни като "Къщата Cowesfield и Къщата Broxmore, са били много близо до Уайтпариш и са били разрушени през 1949 г., след като са били реквизирани от [британската] армия по време на войната", обяснява Хобс. "Но ние също така знаем, че къщата в сегашния [семеен тематичен парк] Паултънс парк е унищожена от пожар през 1963 г. и така вероятно отломки от там са били използвани повторно на строителни площадки в района скоро след това."

Първоначално от Woolley and Wallis планират да пуснат на търг плочата през февруари, но след това аукционната къща променя времевата рамка на пролетта.

Източник: Live Science - Woman's garden 'stepping stone' turns out to be an ancient Roman artifact

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !