Стих след стих, китовете учат песни като хората

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 юли 2017 в 00:00 3575 0

Кредит Cetacean Ecology and Acoustics Laboratory (CEAL)

Гърбати китове заснети край брега на Куинсланд.

Гърбатите китове учат песните си на части - както човек учи песен - и после ги събират, установи ново проучване на Университета на Куинсланд, съобщи phys.org.

Проучването е публикувано в Бюлетин на Националната академия на науките (PNAS).

"Всеки самец в една популация пее една и съща сложна песен, но моделът на песен се променя с течение на времето, понякога доста бързо в популацията", обяснява д-р Майкъл Ноад (Noad) от Лабораторията за екология и акустика на китоподобните кън Университета на Куинсланд (CEAL).

"Изучаването на нови песни е форма на това, което наричаме "социален живот", така отделните животни се учат едно от друго на някакво поведение вместо да се налага да се предава от поколение на поколение генетично. Въпреки, че знаем, че китовете променят песните си с течение на времето, не знаехме как научават новите песни. Темпът на промяна обаче показва, че те постоянно учат и актуализират песните си бързо" - коментира д-р Майкъл Ноад.

"Записахме много индивидуални изпълнители от различни популации, включително източноавстралийски и други групи от популациите в Южния Пасифик", разказва Ноад. "Намерихме няколко интересни неща. Когато открихме тези редки "хибридни"  песни, темите на песните, нито стари или нови, бяха непокътнати, което показва, че китовете вероятно учат песните тема по тема както хората учат куплет по куплет своите песни.

"Това дава някои доказателства как животните бързо да се научат на сложни поведения и може да има значение за разбирането на това как се е развил човешкият език, най-яркият пример за социално обучение."

Д-р Нояд заяви, че променящите се песни на гърбатите китове са един от най-ярките примери за предаване на културни характеристики и социалното обучение за животните.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !