Странен червеобразен гущер, невиждан от 90 години, e открит от екип за обезвреждане на мини

Екип за разчистване на противопехотни мини открива подвид на сомалийския остромуцунест червеобразен гущер, което е първото официално наблюдение от 1931 г. насам

Ваня Милева Последна промяна на 08 февруари 2024 в 00:00 8414 1

Подвидът на сомалийския остромуцунест червеобразен гущер има характерна заострена глава

Кредит Mark Spicer

Подвидът на сомалийския остромуцунест червеобразен гущер има характерна заострена глава

Рядък червеобразен гущер е открит от учени, след като екип за разчистване на мини е забелязал неуловимото животно в Сомалиленд - непризната държава, отцепила се от останалата част на Сомалия.

Подвидът на сомалийския остромуцунест червеобразен гущер (Ancylocranium somalicum parkeri) е регистриран за първи път от учени през 1931 г. в района на днешен Сомалиленд. След това през следващите девет десетилетия няма официални наблюдения на гущера.

Миналия месец Марк Спайсър (Mark Spicer) от HALO Trust, благотворителна организация за разминиране, и негови колеги са работили в Сомалиленд, близо до границата с Етиопия.

"Един ден един от ръководителите на минните ни полета, Хасан Ду'але, ме извика, за да ми покаже нещо интересно", разказва Спайсър. "Аз го следвам, и двамата носим лични предпазни средства, а той малко се поразрови в земята и извади червеoбразен гущер."

Спайсър прави снимка на животното и я изпраща на Томаш Мазух (Tomáš Mazuch) от Университета Мендел в Чехия, който потвърждава, че това е подвид на сомалийския остромуцунест червеобразен гущер.

Снимката на червееподобния гущер съвпада с описанието му от началото на 30-те години на миналия век - розов на цвят и с дължина около 20 см. Освен това имал характерна остра муцуна.

A. s. parkeri е подвид на Ancylocranium somalicum, който живее по крайбрежието на Южна Сомалия, включително в столицата на страната Могадишу.

Червеобразният гущер е дълъг около 20 cm, сравнение с писалка. Кредит: Mark Spicer

"Доста е лесно да погледнем към тази част на света и да си мислим, че там има само конфликти", подчертава Спайсър. "Сомалия има нещо повече, включително биоразнообразие."

"Жените и мъжете в минните полета намират всякакви интересни неща, които никога не се документират", допълва той. "Вероятно има интересно от научна гледна точка биоразнообразие, което се наблюдава редовно; просто са необходими повече начини да го уловим."

Източник: Bizarre worm lizard not seen for 90 years found by landmine removers,  NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

09.02 2024 в 08:47

и аз реках че някой изпуснал 2 химикалки, ама едната мека