Странна полупрозрачна желеобразна риба е извадена от ледените дълбини в Аляска

Рибата има и странна вендуза на корема си

Ваня Милева Последна промяна на 11 юли 2022 в 00:01 5909 0

Полупрозрачна петниста риба-охлюв наскоро бе извадена от изследователи от дълбоките води близо до Аляска. Тези, които са я държали, казват, че се усеща като желе. Кредит: Sarah Friedman/NOAA

Странно изглеждащо същество, полупрозрачна, желеобразна риба, с необичайна вендуза на корема, изненадващо се появява за група учени, които изучават дълбоките води около Аляска.

Странното животно е петниста риба-охлюв (Crystallichthys cyclospilus), от семейството на рибите лъчеперки. Те обитават морското дъно изключително в северната част на Тихия океан и може да оцелее на повече от 830 метра под повърхността на океана. Изследователи от американската Национална океанска и атмосферна администрация (NOAA) се натъквата на този странник, докато тралят край бреговете на Алеутските острови в Аляска като част от рутинно проучване на дълбоководната екосистема. Наскоро ученият от NOAA и член на екипажа на експедицията Сара Фридман (Sarah Friedman) сподели снимка на рибата в Twitter.

Тялото на рибата е „много желатиново“ и се чувства сякаш „държиш бучка желе“, разказва за Live Science изследователката. „Смята се, че това е адаптация за поддържане на неутрална плаваемост и ефективно плуване, заедно със справянето със смазващия натиск на морските дълбини“, добавя Фридман.

„Те живеят на относително отдалечени места и на по-големи дълбочини, така че обикновено човек никога няма да срещне този вид“, отбелязва Фридман.

Но въпреки че такива риби са необичайни, изследователите са открили "четири или пет" различни петнисти екземпляра по време на експедицията, добавя Фридман.

Crystallichthys cyclospilus имат тела, които са почти изцяло прозрачни - с изключение на очите, стомасите и тъмните петна по кожата. Тази адаптация им помага да останат скрити от хищниците.

„Много животни, които живеят на по-големи океански дълбочини, са полупрозрачни“, обяснява Фридман. Това им позволява да се „слеят с тъмния фон в местообитание с ограничена светлина и малко неща, зад които да се скрият“.

Подобно на няколко други вида, Crystallichthys cyclospilus имат модифицирани перки на корема си, които образуват вендуза.

„Това им позволява лесно да се прикрепят към скали и корали на дъното на океана и да избегнат изразходването на енергия за непрекъснато плуване наоколо, особено при силни течения“, разказва Фридман.

Като цяло малко се знае за това какво правят тези риби в дълбокия океан.

„Рибите-охлюви са невероятно енигматична и разнообразна група от риби, с видове, които обитават широк спектър от среди, от водоеми до най-дълбоките падини на океана“, разказва Фридман. „Но не се знае много за екологията на по-дълбокпводните видове“, въпреки че учените знаят, че те ловуват малки безгръбначни, които пълзят по морското дъно, добавя тя. (В световен мащаб има повече от 400 вида риби-охлюви.)

Екипът открива и редица други интересни морски екземпляри по време на експедицията, включително гигантски морски паяк (който всъщност не е истински паяк), риба дявол с масивни заострени зъби и светещ шип за примамване на плячка и риба барелей, която може да завърти очите си, за да надникне през върха на полупрозрачната си глава.

риба барелейКредит: 2021 MBARI

Основната цел на тези тралове обаче не е намирането на редки видове. По-скоро проучванията се провеждат, за да се оцени цялостното здраве на екосистемата, особено по отношение на популациите на за видовете, цели на промишления риболов.

„Това изследване е от съществено значение за устойчивото управление на видовете риба и раци, които поддържат търговския, развлекателния и самостоятелния риболов и крайбрежните общности на Аляска“, обяснява Фридман.

Източник: Bizarre translucent 'Jell-O fish' pulled up from icy depths in Alaska
Harry Baker, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !