Странни същества са открити на километър под антарктическия лед (видео)

Учените се натъкват на морски организми, живеещи във вода от -2 ° C в морското дъно на Южния океан под Антарктида

Ваня Милева Последна промяна на 16 февруари 2021 в 00:06 12163 0

Камера, спусната надолу по сондажа. Кредит: Dr Huw Griffiths/British Antarctic Survey

Открити са животни, живеещи на морското дъно под Антарктида, където преди се смяташе, че е необитаема пустош.

Няколко вида, подобни на филтриращи морски гъби, са забелязани прикрепени към скала на дъното на океана от учени от Британската служба за проучване на Антарктика. 

Изследователите пускат камера в сондаж, който преминава през 900 метра твърд лед, преди да стигне студените води на Антарктическия океан.

Там, в неизследваната граница под шелфовия ледник Филхнер - на 260 километра от предната част на шелфовия ледник, под 890 метра лед, на дълбочина на морското дъно от 1233 метра във вода с температура -2,2 ° C - изследователите откриват доказателства за живот, първите неподвижни животни, виждани някога в такова местообитание.

Учените виждат прикрепени към скалата една гъба със стъбло, още 15 гъби без стъбла и 22 неидентифицирани организми, които биха могли да бъдат гъби, асцидии, хидроиди, морски жълъди, клидарии или полихети.

Изследването е озаглавено от неговите автори „Нарушаване на всички правила“ и е публикувано вчера в списание Frontiers in Marine Science.

Тази част на земята е една от последните наистина неизследвани области в света, тъй като заради плаващите шелфови ледници е невъзможно изучаването на океана под тях. Повече от 1,5 милиона квадратни километра - площ, по-голяма от Великобритания, Германия, Испания и Италия заедно - е покрита от тази ледена броня.

Заради екстремните климатични условия е проучена само площ с размерите на тенис корт, благодарение на осем сондажа, пробити в леда.

Скалата. Кредит: Dr Huw Griffiths/British Antarctic Survey

„Това откритие е едно от онези щастливи случайности, които тласкат идеите в друга посока и ни показва, че морският живот в Антарктика е невероятно специален и невероятно адаптиран към ледения свят“, разказва биогеографът и водещ автор на изследването д-р Хю Грифитс (Huw Griffiths).

„Нашето откритие повдига повече въпроси, отколкото отговори като например как са стигнали до там? Какво ядат? От колко време са там? Колко често тези камъни са покрити с живи същества? Това същите видове ли са, които виждаме извън шелфовите ледници, или са нови видове? И какво би станало с тези съобщества, ако шелфовия ледник се срути?

Изследваната скала от Грифитс и неговия екип се намира на 625 - 1500 километра от най-близкия регион на фотосинтеза - животът става все по-малко вероятен, колкото е по-дълбоко под водата и по-далеч от открити води. Така че изглежда вероятно съществата, живеещи там, да разчитат на някаква форма на хемосинтезна (използваща метан) хранителна верига, дори ако гъбите са месоядни (което все още предстои да бъде определено).

Кредит: Dr Huw Griffiths/British Antarctic Survey

Предишни проучвания са откривали някои подвижни животни, като риби и крил, в тези райони, но никога досега не е откриван организъм, който да стои неподвижен и да филтрира водата около себе си за храна.

Изследователите пробиват дупката, за да вземат проби от утайките на морското дъно, когато се натъкват на камъка, а въртящата се камера заснема формите на живот.

„За да отговорим на нашите въпроси, ще трябва да намерим начин да се приближим до тези животни и тяхната среда - и това е под 900 м лед, на 260 км от корабите, където са нашите лаборатории, добавя д-р Грифитс.

„Това означава, че като полярни учени ще трябва да намерим нови и иновативни начини да ги изследваме и да отговорим на всички нови въпроси“.

Справка: Breaking All the Rules: The First Recorded Hard Substrate Sessile Benthic Community Far Beneath an Antarctic Ice Shelf
Huw J. Griffiths et al., Front. Mar. Sci., 15 February 2021 | https://doi.org/10.3389/fmars.2021.642040

Източник: Mystery Lifeforms Have Been Found in The Hostile Darkness Beneath Antarctica, Science Alert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !