Странно биолуминесцентно растение, наречено "приказен фенер", е преоткрито след 30 години в Япония

Ваня Милева Последна промяна на 11 януари 2024 в 00:00 5984 0

От почвата стърчи подобно на гъба бяло цвете с жълти връхчета

Кредит Kenji Suetsugu

Цветето изглежда като малък фенер, който осветява тъмната гора

Учени преоткриха вид от рода на странните и "неземни цветя", наречени Thismia, наричани "приказни фенери", които са се отказали от зелените листа и фотосинтезата в полза на нещо малко по-необичайно.

Те живеят изцяло под земята – освен когато техните подобни на фенери цветя се издигнат над почвата през влажния сезон – и понякога се бъркат с гъби. Те не само изглеждат странно, но и осветяват горския под с биолуминесценцията си.

Един вид от тези необичайни и неуловими цветя, Thismia kobensis, първоначално е открит от един екземпляр в град Кобе, Япония, през 1992 г. Но когато учените не успяват да намерят друг екземпляр и местообитанието му е унищожено заради изграждането на индустриален комплекс, впоследствие се определя видът за изчезнал.

Неуловимият вид вече е открит на около 30 километра в град Санда, префектура Хиого, което хвърля нова светлина върху еволюционната история на този забележителен род.

Изследването е описано в ново проучване в Phytotaxa.

Снимка на вида Thismia kobensis (A) и неговите тичинки (B). Мащаб: 5 mm (A) и 3 mm (B). Кредит: Kenji Suetsugu

Растенията от рода Thismia са микохетеротрофни – те са частично или изцяло нефотосинтезиращи и получават цялата си енергия и хранителни вещества от гъбичките. Смята се, че те са еволюирали от растения, които са съществували в симбиотична връзка с микоризни гъби.

"Тъй като повечето микохетеротрофни растения получават своя въглерод индиректно от фотосинтезиращи растения чрез споделени микоризни мрежи, те са силно зависими от активността и на гъбичките, и на дървета, които ги поддържат", пишат авторите.

В резултат на това те са много чувствителни към смущения в околната среда и често са едновременно редки и застрашени.

Около 90 вида Thismia са идентифицирани, но много от тях са известни само от първоначалното местоположение, в което са били открити, а някои са вероятно ще изчезнат.

"Съобщаваме за ново находище за предполагаемо изчезнал вид T. kobensis”, пишат авторите.

Сравнение на два тясно свързани вида "приказни фенери": Thismia kobensis (A) и Thismia huangii (B) и техните близалца (B) и (D), съответно. Кредит: Kenji Suetsugu

"През юни 2021 г. той бе неочаквано преоткрит от втория автор Кохей Ямана в иглолистна плантация в град Санда, префектура Хиого."

"Нашето преоткриване на T. kobensis на над 30 км от обичайното находище предполага, че по-задълбочени проучвания по време на сезона на цъфтеж биха могли да осигурят точна представа за неговото разпространение и рядкост, с последици за опазването.”

Това новооткрито местоположение на Thismia kobensis го прави най-северния известен вид азиатски "приказен фенер". 

Оттогава изследователите успявят да направят актуализирано описание на вида, конкретизирайки детайлите, които се основаваха единствено на непълен музеен екземпляр. Въз основа на своя анализ на различни характеристики, изследователите установяват, че Thismia kobensis е отделен вид с уникални характеристики и еволюционна история.

Карта, показваща разпространението на приказните фенери от Източна Азия през Беринговия сухопътен мост и в Северна Америка. Предложеният механизъм за разширяване на обхвата на приказните фенери в настоящото изследване. Кредит: Kenji Suetsugu

По-конкретно, откритието може да предложи нови прозрения за друг загадъчен вид приказен фенер, Thismia americana, който бе открит преди повече от 100 години близо до Чикаго в САЩ и сега се смята за изчезнал.

Подробно морфологично изследване предполага, че Thismia kobensis е най-близкият роднина на Thismia americana , който е единственият северноамерикански вид приказен фенер, и може да обясни как T. americana пристига на континента от Източна Азия поради миграция през Беринговия мост.

Справка: Rediscovery of the presumably extinct fairy lantern Thismia kobensis (Thismiaceae) in Hyogo Prefecture, Japan, with discussions on its taxonomy, evolutionary history, and conservation; Kenji Suetsugu, Kohei Yamana, Hidehito Okada; Phytotaxa Issue: Vol. 585 No. 2: 27 February 2023; DOI: 10.11646/phytotaxa.585.2.2

Източник: Species of ethereal fairy lantern rediscovered in Japan after being presumed extinct for 30 yearsCosmos

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !