Светофари по тротоарите за "смартфон-зомбита" в холандски град

Антония Петрова Последна промяна на 17 февруари 2017 в 09:30 13469 2

Холандски град реши да сложи светофари и по тротоарите, поради нарастващата тенденция хората да не свалят очи от смартфоните си докато ходят, съобщава ВВС.

Системата, наречена +Lichtlijn, вече си навлече критиките на холандската Асоциация за безопасност по пътищата. Целта на властите обаче е обезопасяване на придвижването на смартфон-потребителите по пътищата.

Засега тротоарните светофари са експериментални. Те са всъщност LED-ленти, поставени при пешеходни пътещи около три училища в град Бодехравен. Надеждата на властите е, че ще успеят да привлекат вниманието на "зомбираните" потребители на смартфони при пресичане на улиците. Иначе тези необичайни предупредителни знаци работят също като традиционните - зелено означава премини, червено - спри. 

Светлините са дело на местната компания HIG Traffic Systems, която се надява да увеличи своите продажби и в други градове при успех на експеримента. За сайта OmroepWest нейн говорител съобщава: "Използваните от пешеходците и колоездачите смартфони са голям проблем. Трамваите в Хага редовно спират извънредно, тъй като някой е гледал телефона си, вместо уличното движение". 

Новите тротоарни светлини обаче срещат и съпротива. Говорител на холандската Асоциация за безопасност попътищата окачестви системата като "възнаграждаване на лошо поведение". "Не е добра идея да се помага на мобилните потребители да гледат още повече своите телефони. Не искаме хората да използват телефони когато трябва да гледат уличното движение. Хората винаги трябва да се оглеждат, да проверяват дали колите наистина спират на червено", коментира Йосе де Йонг (Jose de Jong) от асоциацията. 

"Социалните медии, видеоигрите, приложенията и музиката са основните причини за отвличане на вниманието от трафика. Ние вероятно няма да успеем да променим тази тенденция, но можем да се изправим пред проблема", от своя страна заявява Кеес Оскам, член на градския съвет на Бодехравен. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

2

vmv

17.02 2017 в 16:48

Ами и във вица е така:
Хората да се оглеждат за колите, а не, за светофарите. Досега, няма пешеходец смазан от светофар!..:-)

21272

1

Гароне

17.02 2017 в 09:34

Това ми се струва намеса в есатествения подбор :)