Тайната зад сложните черупки на древните амонити с фрактална геометрия е разкрита

Ваня Милева Последна промяна на 28 август 2023 в 00:01 2651 1

Тайната зад сложните черупки на древните амонити с фрактална геометрия е разкрита

Кредит Freepik

Палеонтолог държи прекрасно запазен амонит.

Амонитите са група от изчезнали морски животни мекотели, които сега са емблематична група вкаменелости, често събирана от любители. В продължение на 350 милиона години еволюция амонитите са развивали все по-сложни черупки с фрактална геометрия. В продължение на почти 200 години учените обсъждат причината, поради която тези животни показват тенденция към нарастваща сложност в структурата на черупката си.

Д-р Робърт Леманис (Robert Lemanis) и д-р Игор Злотников (Igor Zlotnikov) от Центъра за молекулярно биоинженерство B CUBE в Техническия университет Дрезден създават механични симулации на теоретични и базирани на компютърна томография модели, за да разкрият обяснението, че сложната архитектура на тези черупки може да е била гениална стратегия за защита срещу широк спектър от хищници.

В хода на 350 милиона години еволюция амонитите многократно еволюират до черупки с все по-сложни вътрешни стени. Устойчивостта и повторяемостта на тази тенденция предполага някаква движеща сила.

Въпросът, който дълго време остава без отговор, е: Каква е тази движеща сила?

Противопоставяне на водното налягане, мускулни прикрепвания, дишане, картезианско подводно плаване.

Всички тези хипотези са предложени като обяснения за тази тенденция, но доказателствата за тях са оскъдни. Затова решихме да проучим една пренебрегвана идея", обяснява д-р Робърт Леманис, изследовател в групата на д-р Злотников в B CUBE.

Констатациите на екипа предлагат удивителна връзка между развиващата се сложност на амонитната черупка и нейната устойчивост срещу външни сили. Докато тези древни същества са се носели из океаните, черупките им са ги предпазвали от хищници и други фактори на околната среда. Сложните вътрешни структури осигуряват решаващо укрепване, което ги прави постепенно по-трудни за разчупване от хищниците.

"Амонитната черупка е със сравнително тънка структура и след като бъде счупена, животното не може да я поправи. Здравата черупка – такава, която може да устои на повредата - дава по-висок шанс за оцеляване", обяснява д-р Леманис.

Тайната зад сложните черупки на древните амонити с фрактална геометрия е разкрита Фосил на амонита Kosmoceras. Компютърна томография. Кредит: Robert Lemanis

По същество еволюцията на черупката е история за оцеляване. След безброй години на адаптация и иновации, тези древни създания са изработили защитите си със забележителна прецизност. Това ново прозрение от изследователите на B CUBE ни дава възможност да надникнем в далечното минало, където красотата на природата се преплита с безмилостния натиск на оцеляването.

"Нашата работа свързва биологията и инженерството, подчертавайки как животните използват силата на фракталната морфология, за да проектират по-здрави биоматериали. Тя може да осигури вдъхновение за проектиране на устойчиви конструкции", обобщава д-р Злотников, ръководител на изследователска група в B CUBE.

Справка: Robert Lemanis Igor Zlotnikov , Fractal-like geometry as an evolutionary response to predation?.Sci. Adv.9,eadh0480(2023). DOI: 10.1126/sciadv.adh0480

Източник: Secret Behind Ancient Ammonoids’ Elaborate Shells With Fractal-Like Geometry Revealed, Eddie Gonzales Jr. – AncientPages.com - MessageToEagle.com Staff

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

09.09 2023 в 03:47

nastero199494