Царствени ухания - археолози пресъздадоха парфюма на Клеопатра

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 17 август 2019 в 00:13 6044 0

Кредит pixabay

Археолози от Университета на Хавай в Маноа са изучили и възстановили състава на парфюм, носен от древните египтяни, може би дори и от самата Клеопатра.

Рецептата за приготвяне на аромата е открита в серия древногръцки текстове, които описват два парфюма. Заедно с други етерични масла и естествени съставки, основата на двата парфюма е мировото масло, получавано от растения, растящи в Африка и Азия.  

"Единият парфюм има много приятен лек аромат на тамян. Другият е по-остър и има миризма на мускус", обяснява д-р Джей Силвърстайн (Dr Jay Silverstein), археолог от Университета в Тюмен, работил по проекта. "Известно е, че Клеопатра е била почитателка на парфюмите и вероятно е имала стотици видове, но текстовете посочват, че лекият е бил един от най-любимите й".

С надеждата да стигнат по-близо до автентичните миризми на Древен Египет, екипът сравнява резултатите си с находки от разкопки в Тел-Ел Тимай, близо до столицата Кайро, датирани на 300 г. пр.н.е.

През 2012 г. учените откриват къща, в която да намерени много сребърни монети и златни и сребърни накити, близо до пещи, в които са се правили бутилки за парфюми. Това кара учените да предположат, че тази къща е принадлежала на търговец на парфюми, затова правят химичен анализ на съдовете, за да проверят дали има следи от течностите, които някога са съдържали. 

Парфюмите са били особено важни в древния свят, не само заради приятния си аромат, но те са били свързани и с идеята за живот, смърт и задгробен живот. 

"Парфюмите са били много по-важни, отколкото за нас днес. Те са били използвани при ритуали, лечение и дори са свързвани с безсмъртие. Затова са били особено желани и хората са смятали, че ароматите имат силата да подобрят живота и дори задгробния живот", добавя Силвърстайн.

Клеопатра, последният владетел от династията на Птолемеите в Египет, е управлявала меду 51 и 30 г. пр.н.е и се смята, че се е къпела във вана с козе мляко и е пудрила лицето си с изсушени крокодилски екскременти. 

Пресъздадените парфюми могат да бъдат видени и подушени в експозицията "Кралиците на Египет" в Музея на National Geographic във Вашингтон до 15 септември 2019 г.

Източник: IFLScience - Archaeologists Recreate Ancient Egyptian Perfume Worn By Cleopatra

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !