Те си вдигат ръцете, не защото им е кеф, а за да съберат отрова (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 април 2016 в 08:29 24906 2

Дебелите (бавните) лори са застрашен род полумаймуни в Южна и Югоизточна Азия и единственият отровен примат.

През последните години стана популярно да се вземат за домашни любимци, а YouTube се напълни със забавни видеоклипове на гъделичкани животинки. Дебелите лори повдигат ръцете си, за да съберат отрова, защото се чувстват застрашени, а не защото им харесва да ги гъделичкат.

Те изглеждат смешно, симпатично, както можете да видите от видеото, но това не са правилните грижи за дебелите лори, а изтезание, предупреждава Bodo Planet.

Дебелите лори (лат. Nycticebus) е един от петте рода лори. В англоезичната литература родът се наричат "бавни" (англ. Slow). 

Те са дребни животинки, подобни на останалите лориеви, тялото им е 18-38 см и тегло до 1,5 кг. Козината им е гъста и мека, жълта или сива на цвят, по-светла на корема, от врата по протежение на гръбначния стълб с тъмна лента. очите са големи, което е типично за животни, активни през нощта и са насочени напред. Ушите са малки и често напълно скрити в козината.

Единственият известен род отровен примат

Дебелите лори е единственият известен род отровен примат и един от само седемте известни отровни бозайници.

Отровата се освобождава от жлези в предните крайници. Смесена със слюнка отровата или се намазва върху главата, за да отпъжда хищниците, или се държи в устата, което прави ухапването от лори особено болезнено. Отровата може да причини задушаване и смърт не само на малки животни, но дори и на хора. Втрита в кожата отровата може да служи като защита срещу паразити. В структурата на отровата е открит протеин, близък до "котешкия алерген" Fel-d1. Тъй като при котките този протеин се използва като средство за маркиране на територия, зоолозите предполагат, че при този род лори отровата може да играе подобна роля поне на някакъв етап от тяхното развитие.

Изследователи изказват хипотезата (Mad, bad and dangerous to know: the biochemistry, ecology and evolution of slow loris venom), според която развитието на отровните жлези на този вид е свързана с мимикрия. Според тази хипотеза отровата, както и черните "очила" около очите и съскащите звуци, издавани при опасност, са предназначени да придадат на тези примати прилика със змия.

Гъделичкането е изтезание - ужасната истина зад търговията с лори

Популярността на клиповете, които показват как лори повдигат ръцете си "за да ги погъделичкат" имат ужасяващите последици.

Много хора пожелаха да си купят такова сладко космато същество с широко отворени очи, за да си го имат като домашен любимец, но това не са питомни животни и не са приспособени да живеят в плен. Тези примати се държат от незаконните търговци натъпкани в отвратителни условия, в тесни мизерни клетки и малко от тях оцеляват дългите пътувания.

Дебелите лори повдигат ръцете си, за да съберат отрова, защото се чувстват застрашени, а не защото им харесва да ги гъделичкат.

За да са безопасни като домашни любимци, се изваждат зъбите им без упойка, с груби инструменти, причинявайки невероятна болка и често смърт за тези невинни създания.

И всичко това само, защото някой иска да си има очарователен малък примат за домашен любимец за малко Facebook слава.

Може много да ни харесват някои диви животни, но не трябва да забравяме, че те не са предназначени да се държат за домашни любимци. 

Само с подходящи грижи, разбиране и много много любов може да се помогне на този застрашен род. Изданието Iflscience.org призовава хората, ако са свидетели на такова лошо отношение към симпатичните животни, да уведомят отговорните власти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

Танг

28.04 2016 в 11:22

Само дайте координатите в Мадагаскар на мангустите, вадещи с нокторезачка зъбите на малките, изтерзани животники - като например изрода от проследната снимка. Там и без това законът не е особено на почит, все още има обширни, незаселени територии, където никаква мърша не остава неупотребена - няма да е проблем да не ги намерят.