Убийствен душ - мъж почти умира заради алергична реакция към студения въздух след баня

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 ноември 2020 в 09:15 3335 0

Кредит pixabay

Мъж от Колорадо е на косъм от смъртта, след като развива остра алергична реакция към ниски температури, излизайки загрят от душ кабината в студена баня.

Публикация за случая в The Journal of Emergency Medicine съобщава, че 34-годишният мъж припада на земята на банята, след като излиза от душа и семейството му го намира там. Той има затруднено дишане и кожата му е покрита с обриви заради развитата анафилаксия - силна алергична реакция, която е животозастрашаваща. 

При пристигането на парамедиците, семейството обяснява, че мъжът е "алергичен към студеното време". Той е получавал уртикарии като реакция на студа и преди, но не е изпадал в анафилаксия. Тези епизоди започват, когато мъжът се премества от Минесота, щат с тропически климат, в Колорадо, където температурите са значително по-ниски.

Парамедиците стабилизират мъжа с епинефрин и кислород и го закарват в спешно отделение. Пристигайки в болницата той се поти силно и обривите са по цялото му тяло.

Лекарите му поставят диагноза студова уртикария, алергична реакция на кожата при излагане на ниски температури, включително студен въздух или вода. Някои пациенти могат да проявят симптоми на заболяването и при консумация на студени храни и напитки.

Най-честите симптоми са поява на червен сърбящ обрив (уртикарии) при излагане на студ, но при по-сериозни случаи хората може да изпаднат в анафилаксия, при която кръвното налягане спада сериозно, дихателните пътища се стесняват и пациентите изпитват затруднено дишане. Такива по-сериозни реакции обикновено се получават, когато цялото тяло е изложено на студ, както при плуване в студена вода. В случая на този пациент, цялото му тяло е изложено на студения въздух, излизайки от душ кабината в по-хладната баня.

Това състояние се диагностицира с така наречения "тест с ледено кубче", при който кубче лед се поставя върху кожата за около 5 минути и ако пациентът развие релефен червен обрив на мястото на контакта, диагнозата вероятно е студова уртикатия.

Не е добре проучено колко често се среща това състояние - едно изследване на Националните здравни институти (NIH) на Великобритания предполага, че честотата на заболяването е около 0,05%. Анафилактичната реакция се случва много по-рядко, отколкото появата на обриви.

В повечето случаи причината за състоянието не е известна, но понякога то може да бъде наследено, което означава, че някои хора имат генетична предразположеност за това. При други студовата уртикария може да се отключи от друг фактор, засягащ имунната система като вирусна инфекция или някои видове рак. Студът кара имунната система да освобождава в кръвта вещества, наречени хистамини, които предизвикват възпалителен отговор.

В болницата пациентът от Колорадо е лекуван с антихистаминови и стероидни препарати и състоянието му се подобрява. Преди да бъде изписан, лекарите го съветват да избягва контакт със студена вода или други ситуации, при които цялото тяло е изложено на студ. Предписват му и инжекции с епинефрин, които може да си постави сам при възникване на друга спешна анафилактична реакция.

Източник: Live Science - Man almost dies from an allergic reaction to cold air

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !