Учени произведоха първата в света бира с пробиотици

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 юни 2017 в 12:53 16987 1

Кредит National University of Singapore

Едва ли някой има нужда от извинение, за да пие повече бира, но екип изследователи е успял да произведе алкохолна напитка, която съдържа пробиотици, пише IFLScience.

В съобщението за откритието, те твърдят, че бирата може да помогне за подобряване на здравето на червата и имунитета.

И ако в момента има изобилие от пробиотици на млечна основа, засега не съществуват бири, които да съдържат пробиотици, главно защото бирата съдържа един вид киселини, алфа киселини (α киселини). Те са клас химични съединения, които преди всичко са важни за производството на бира, намират се в смолата на цветовете на хмела и са източник на горчивия вкус. Те обаче ограничават растежа и оцеляването на потенциалните пробиотици. Това кара учените от Националния университет на Сингапур да се опитат да управляват този процес.

Те успяват да разработят кисела бира, която може да запази пробиотичния щам, известен като Lactobacillus paracasei L26. Този конкретен пробиотик е вече открит в червата на човека, а има някои доказателства, че може да бъде в състояние да регулира имунната система.

"За тази бира използвахме млечно-кисела бактерия като пробиотичен микроорганизъм", обяснява Чан Мей Цъ Алсин (Chan Mei Zhi Alcine), който е разработил бирата . "Ще се използват захарите, присъстващи в суровината, за да се произведе киселата на вкус млечна киселина, а в резултат бирата ще бъде с остър и тръпчив вкус. Крайният продукт, за който е нужен около един месец, за да узрее, ще има алкохолно съдържание от около 3,5%. "

Полезните ефекти на пробиотиците са: да помага на храносмилането (подпомага перисталтиката на червата, усвояването на витамините), да защитават срещу болестотворните бактерии като произвеждат антимикробни вещества, да създават киселинна среда и да имат силен имуностимулиращ ефект.

Също така е установено, че добрите бактерии подпомагат извеждането на токсините, които приемаме с храната от организма. Бактериите въздействат даже и на теглото – обсъжда се идеята да се присъди микрофлора от слаб на дебел човек, за да може да редуцира теглото си. Оказва се, че чревните бактерии неочаквано влияят и на заболявания на централна нервната система, гастроинтестиналния тракт, имунната система, опорно-двигателната система (по-специално артритни заболявания). Пробиотиците могат да повлияят при хронична сърдечна недостатъчност и нервно-психически разстройства, на области на мозъка, които възприемат различни усещания. Въздействат също и на хормоните.

Така или иначе, бързо нарастващият пазар на крафт бира със сигурност ще бъде и пазар за пробиотичната бира. Изследователите вече са извадили патент за откритието си, за да не могат останалите да копират рецептата, и в крайна сметка се надяват да произвеждат бирата за търговската мрежа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12010

1

Weißbrot

02.07 2017 в 13:16

Ima edna darjava v koqto ima zakon za chistotata na birata ot 1516g. i tova e Deutschland!Opital sam tolkova mnogo vidove bira!A tova che pazara na kraft-birata se razrastva,mi zvuchi malko kato laja!