Учените направиха огромна стъпка към спасяването на северния бял носорог

Ваня Милева Последна промяна на 27 август 2019 в 09:52 5667 0

Наййн (вляво) и Фату (вдясно) в резервата Ol Pejeta. (Ami Vitale)

Сега има само два северни бели носорози: Наджин и дъщеря й Фату. Тази малка фамилна единица е всичко, което остана от цял ​​подвид - последните северни бели носорози на планетата.

Но дори и сега, когато са останали само две женски, е жива надеждата да се спаси това застрашено животно, казват изследователите, след като обявиха в петък, че успешно са събрали яйцеклетки от майката и дъщерята.

Това постижение е ключова стъпка напред в отчаяния и амбициозен стремеж да не се допусне безвъзвратното изчезване на северния бял носорог.

„Успяхме да съберем общо 10 яйцеклетки - пет от Наджин и пет от Фату - показвайки, че и двете женски все още могат да дават яйцеклетки и по този начин да помогнат за спасяването на тези великолепни същества“, съобщи експертът по размножаване на животни Томас Хилдебранд (Thomas Hildebrandt) от Института Лайбниц по изследвания на дивата природа в Берлин.

Надеждата и целта е изкуственото осеменяване на събраните яйцеклетки със запазената замразена сперма,  взета от два починали вече  северни бели мъжки носорога, Суни и Саут. След това, ако всичко върви по план, полученият ембрион може да бъде прехвърлен на сурогатна майка от друг подвид на белия носорог - южният бял носорог - която би могла да роди плода. Според изследователите южният женски бял носорог е необходим, защото Наджин и Фату, които живеят в природния резерват Ол Пежета в Кения, имат здравословни проблеми, които ще им попречат да забременеят.

Разбира се, за да осъществят целта си, изследователите ще трябва да решат много проблеми, но първият успех е налице - събирането на яйцеклетки миналата седмица е за първи път в света, никога не са правени опити със северни бели носорози.

„Бях тук преди пет години, когато научихме, че Фату и Наджин няма да могат да се възпроизвеждат по естествен път и разбрахме, че трябва да използваме изкуствени средства“, разказва пред National Geographic един от членовете на екипа Ян Стейскал (Jan Stejskal ) от зоопарка Двур Кралове в Чешката република.

"Сега най-накрая това се случва."

След процедурата по събирането на яйцеклетки, по време на която Наджин и Фату са поставени под пълна анестезия, носорозите се възстановяват безпроблемно. Сега техните яйцеклетки се транспортират до Италия, където учените внимателно ще започнат процеса на оплождане със съхранената сперма на носорози - въз основа на изследване за ин витро оплождане на носорози, публикувано в списание Nature Communications миналата година.

Като цяло предстои още много работа, преди северният бял носорог да излезе извън опасност.

Но има нови причини да се чувстваме обнадеждени, казват природозащитниците.

„От една страна, хората от Ол Педжета тъжни, че сега сме останали с последните два северни бели носорога на планетата, свидетелство за безразсъдния начин, по който човешката раса продължава да взаимодейства с околния природен свят“, казва Ричард Вине (Richard Vigne), главен директор на консервационния в изявление.

"Но сме също така изключително горди, че сме част от новаторската работа, която сега се прилага за спасяването на този вид."

Източник: 

https://www.sciencealert.com/we-just-took-a-huge-step-towards-keeping-the-northern-white-rhino-alive

Най-важното
Всички новини