Ултравиолетовата светлина показа цветовете на праисторически раковини

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 април 2015 в 08:24 4469 0

Кредит Jonathan Hendricks, PLOS ONE

Както атмосферните влияния и времето са отмили боите от класическите гръцки статуи, хилядолетията са обезцветили пигментите от фосилите на охлювите конус (Conus), открити в Доминиканската република. Възрастта на изкопаемите коремоноги е от 4.8-6.6 милиона години. Геологът Джонатан Хендрикс (Jonathan Hendricks) от Университета на Калифорния в Сан Хосе е намерил начин да разберете каква е цветовата схема на древните коремоноги, според изследване, публикувано в PLoS ONE

Хендрикс е установил, че следите от пигментите в черупките на молюските остават дори след много векове, а с помощта на ултравиолетовата светлина може да се разгледат.

Той е изследвал повече от 350 черупки открити от 70-те години на миналия век. Моделът на шарките (т.н. патерн) на вкаменелостите дава възможност на учения да ги класифицира по видове. В много случаи, шарките на черупките на мекотелите съвпадат с шарките на съвременни видове. Но има няколко вкаменелости нямали аналог сред сега живеещите мекотели. Като предложеният от него нов вид Conus carlottae - чиито модел на шарка е бил напълно непознат. Този вид е имал големи подобни на грахови зърна точки по цялата си черупка, шарка, която не се среща при охлювите конус, които живеят днес.

Три нови видове охлюви конус : Conus carlottae, Conus garrisoni и Conus bellacoensis, с нормалната светлинна (отгоре) и ултравиолетова светлина (в средата) и с реалните цветове (отдолу) ( Хендрикс, чрез PLoS ONE)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !