Уникални животни албиноси (галерия)

Мира Даскалова Последна промяна на 24 март 2015 в 17:20 14681 0

Паун-албинос

Като имаме предвид милионите различни нюанси и комбинации от цветове, които виждаме в природата, то е някак чудно, че понякога нейните запаси от тях просто се изчерпват. Това, разбира се, не се случва често, поради което чисто белите животни са толкова уникални и рядко срещани. Някои от тях се срещат в природата в съотношение едва едно на един милион.

Албинизмът /в превод от латински albus означава бял/ е форма на хипопигментационно вродено заболяване, характеризиращо се с частична или пълна липса на пигмента меланин в очите, кожата и косата, по-рядко единствено в очите. Това е причината животните и хората с албинизъм да изглеждат необичайно бледи. Очите на животните албиноси понякога изглеждат червени, тъй кръвоносните съдове, свързани с тях прозират през ретината, която няма достатъчно пигмент, за да ги прикрие.

Животните албиноси обикновено са също толкова здрави, колкото останалата част от техния вид с нормален растеж и развитие, както и способност за възпроизвеждане. Но в природата те трудно могат да оцелеят, защото привличат прекалено много внимание към себе си: не могат да се скрият сред растителността, нито да проявят мимикрия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !