В Китай за пръв път клонираха генетично модифицирани маймуни (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 януари 2019 в 00:00 4755 0

Кредит Science China Press

Китайски учени проведоха първия успешен експеримент за клониране на макаци, чийто геном преди това е бил редактиран с помощта на технологията CRISPR/Cas9.

Индивидите, появили се в резултат на експеримента, са необходими на специалистите за провеждане на изследвания за нарушаване на циркадните ритми, съобщава ScienceAlert.

Изследването е публикувано в National Science Review тук и тук.

Според изследователите, клонирането на генетично променени примати ще бъде много полезно при медицински тестове. Но в резултат на противоречията относно редактирането на гените на хората, напредъкът в тази спорна област може изпревари етиката.

След новия експеримент всичките пет макака, родени в Института по неврология на Китайската академия на науките в Шанхай, споделят едни и същи гени, получени от фибробласти, взети от кожата на донорска маймуна.

По-важното е, че тези маймуни носят копие на един специфичен ген - версия на BMAL1, който е променен в донора с помощта на CRISPR/Cas9 технологията за редактиране на гени.

Този ген обикновено е отговорен за производството на протеин, регулиращ циркадния ритъм при бозайниците. Но при променената версия на гена този протеин не се произвежда. В резултат на това „вътрешният часовник“ на клонираните маймуни работи неправилно, което се изразява в нарушение на дневните цикли на концентрация на хормоните, безсъние, както и повишена активност през нощта.

Те също показват признаци на тревожност и депресия, заедно с подобно на шизофрения поведение.

"Разстройството на циркадния ритъм може да доведе до много човешки заболявания, включително нарушения на съня, захарен диабет, рак и невродегенеративни заболявания", обяснява за ЕurekАlert неврофизиологът Хун-Чун Чанг (Hung-Chun Chang).

„Така нашите маймуни с изключен BMAL1 могат да бъдат използвани както за изучаване на патогенезата на заболяването, така и за търсене на терапевтично лечение”.

Използването на генетично изменени животни за изследване на заболяването е обичайно в съвременните медицински изследвания. Учените редовно променят - включват и изключват гените при мишки, мухи и риби, за да изследват  физиологичните им ефекти.

Междувременно създаването на клонинги на трансгенни моделни животни спомага за ограничаване на променливите в експериментите. Всички животни са идентични, което улеснява забелязването на фини ефекти, които иначе могат да бъдат пропуснати.

Клонирането на трансгенни примати не бе възможно доскоро, до голяма степен заради начина, по който гените им се блокират епигенетично, когато оплодените клетки са подложени под стрес.

Миналата година Китайският институт по невронауки съобщи за успешното размножаване на два дългоопашати макака, използвайки трансфер на ядра от соматични клетки, същия процес, който произвежда световноизвестната овца Доли през 1995 година.

За някои обаче тези научни успехи са неприемливи.

"Маймуната е принудена да живее в тежки условия и след това да умре след няколко дни", пише британският журналист Час Нюки-Бърдън (Chas Newkey-Burden) в The Independent миналия януари. „Пиарите не ни казват имената на тези бебета”.

Този път екипът прехвърли 325 клонирани ембриони в 65 сурогатни майки, което доведе до 16 бременности и 5 живородени.

Дали загубата на живот и вероятните страдания и дистрес на оцелелите животни се компенсират от възможността за лечение на инвалидизиращи психологически разстройства при хората е сложен въпрос за етиците.

Животинските модели не се превеждат непременно в човешката биология толкова лесно, колкото бихме могли да очакваме, което поражда опасения, че резултатите може да не струват потенциалните вреди.

Но изследователите не са съгласни с това и смятат, че генното инженерство може да бъде решение на по-важни проблеми.

В момента в Китай въпросът за етичните граници на технологията на генното инженерство е особено актуален. В края на миналата година китайският учен Хъ Дзиенкуей обяви първите генетично изменени бебета в света. Оттогава е обвинен в подправяне на документи за етично одобрение като впоследствие се появи информация, че е арестуван от властите.

Времето ще покаже дали тези пет клонирани макака предвещават нова епоха в трансгенните животински модели или представляват етична граница, която малцина ще се решат да прекрачат отново скоро.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !