В Сахара е заснета най-рядката котка

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 януари 2015 в 13:47 9152 1

Кредит Farid Belbachir/ZSL/OPNA

Природозащитниците от Световното общество за защита на природата, за първи път от много дълго време успяват да направят снимки на обитаващия Сахара гепард, най-рядката голяма котка в света, която днес е на ръба на изчезване. Публикувани са в списание PLoS One.

"За първи път имаме възможност да съберем научни данни и да проследим редките сахарски гепарди, доскоро трябваше да разчитаме само на разказите на местни жители, аматьори природолюбители и само на предположения. Надяваме се, че този важен за екологията хищник няма да измре, както вече се случи с други алжирски пустинни животни, като някои видове антилопи и газели,"- каза един от авторите на фотографиите, екологът Фарид Белбахир (Farid Belbachir) от университета Абдеррахман Мира в Беджайа (Алжир).

Белбахир и колегите му получават около 30 снимки и видео от редките котки в течение на почти две години в южната част на Алжир, в Националния парк Ахаггар, където според слухове и разкази на местните номади бербери, би трябвало да живеят гепардите.

Учените поставили общо около 40 камери под големи дървета в различни части на националния парк, което им позволило да проследят движението на животните на площ от няколко хиляди квадратни километра. Огромните размери на "фотокапана" се дължат на факта, че в света, според актуални оценки, има само 250 екземпляра от сахарския гепард. Снимките на тези редки котки ще помогнат на еколозите да се запознаят с външното състояние на животните, да се оцени гъстотата на популацията, площта на техните ловни полета и навиците им.

Оказало се, че сахарските гепарди се срещат в природата, дори по-рядко, отколкото предполагаха учените - на всеки хиляда квадратни километра  пустиня се пада по "половин" и дори "четвърт" котка. Освен това, бе установено, че те водят предимно нощен живот поради високите дневни температури и тежките условия на живот в пустинята. Липсата на източници на храна ги принуждават да патрулират до изтощение в обширните ловни полета, на всеки пустинен гепард се падат повече от 1300 квадратни километра пустиня.

Всичко това, според природозащитниците, говори за изключителната уязвимост на гепардите пред опастността на бъдещите изменения на климата и настъплението на човека в Сахара. Авторите се надяват, че събраните от тях безценни научни данни и снимки ще напомнят на света за необходимостта от защита на тези редки котки от изчезване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.02 2015 в 09:57

Красавец. Жалко ще е да се затрие.