В САЩ за първи път роди жена с трансплантирана матка

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 декември 2017 в 14:51 5310 0

BAYLOR UNIVERSITY MEDICAL CENTER

Бебе, родено в болница в Тексас е първото в САЩ от майка с трансплантация на матката, съобщава Медицинският център на Университета Бейлър в Далас.

Майката и семейството й са пожелали да не се разгласяват подробности. Знае се, че плодът е износен нормално и се ражда здраво дете и за първи път в Съединените щати се доказва успеха на подобни операции.

В продължение на няколко години лекарите от Медицинския център към университета проучват възможностите за трансплантация на матката. През 2016 г. специалистите извършвта четири операции, но скоро след това се налага да се отстранят три от трансплантираните матки поради лошо кръвоснабдяване. Четвъртата операция обаче се оказва успешна.
"След трансплантацията на матката, ембрионите могат да бъдат трансплантирани едва след една година, за да се уверят, че всичко е наред с матката. Жените, които са претърпели такава операция, раждат само със цезарово сечение. Скоро след това матката трябва да бъде премахната. Работата е там, че след такива операции е необходимо да се приемат сериозни лекарства, които предотвратяват отхвърлянето на органа. А тези лекарства не са безопасни за здравето", - разказва говорителят на болницата Крейг Чивале (Craig Civale).

Първото дете, родено след трансплантация на донорска матка и ин витро оплождане, е родено през септември 2014 г. в Швеция. Оттогава са има голям напредък в подобни операции. В крайна сметка, лекарите са уверени, че трансплантацията на матката ще позволи на няколко хиляди жени, родени без матка и страдащи от безплодие, да износят здрави деца.

Д-р Матс Брянстрьом осъществил първото раждане на бебе на майка с трансплантация на матката в Стокхолм.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !