Учени възнамеряват да отгледат човешки фалопиеви тръби в лабораторни условия

Никола Кереков Последна промяна на 14 януари 2016 в 15:25 8205 0

Учени от Германия са отгледали успешно най-вътрешния слой на човешки фалопиеви тръби в лаборатория - първата стъпка към създаването на функциониращ модел, който да позволи на учените да изследват как започват репродуктивните заболявания, като рак, както и да се разберат други важни факти за тези енигматични органи.

Фалопиевите тръби играят жизненоважна роля за женската репродуктивна система, свързвайки яйчниците с матката, но скорошно изследване предположило, че ако фалопиевите тръби се инфектират, инфекцията може да мигрира и така да играе ключова роля в отключването на рак на яйчниците - един от най-смъртоносните типове рак на женската репродуктивна система.

Въпреки важността на тези органи, имаме още много да научим за това как функционират, особено от вътре - както можете да си представите, те представляват особено предизвикателство да бъдат изучени от изследователите, докато пациентите им са живи 

Затова учените от Института Макс Планк по Инфекциозна биология решили да отгледат епитела на мукозната мембрана, която образува вътрешността на фалопиевите тръби под формата на лабораторно-отгледани реплики.

Да се отгледат човешки органи в лаборатория се оказва изключително трудно. Първо, трябва да се изолират и стимулират специфичните възрастни стволови клетки в органа, клетки които могат да диференцират във всички жизненоважни клетъчни типове необходими за регенерирането и поддържането на органа. В този случай, учените използвали фалопиеви епителни клетки, които имат подобни на стволови клетки характеристики, изолирани от тъкани на донори.

Ако това не ви звучи достатъчно трудно, учените също така е трябвало да опитат да пресъздадат условията на средата в човешкото тяло, за да накарат стволовите клетки да се размножават и да се развият в по-сложни структури.

След като осигурили специални условия на средата за своите клетки, учените забелязали, че някои от клетките се организирали в органоиди - кухи сфери, които се състоят от хиляди клетки и които имат характерната структура и форма на естествените фалопиеви тръби.

"Това се случи без каквито и да е допълнителни инструкции," разказва един от учените, Мирхана Кеслер (Mirjana Kessler). "Което ни кара да смятаме, че цялата информация за структурата на фалопиевите тръби се съхранява в самите епителни клетки."

Учените все още са прекалено далеч от изграждането на целия 10-15 см. орган, но тестовете са показали, че структурата, анатомията и биохимичните процеси на тези органоиди са много сходни с тези на истинските фалопиеви тръби - те дори реагирали, когато изследователите добавили хормони към тяхната микросреда.

Учените са съхранявали минифалопиевите тръби живи в лабораторни условия вече повече от година - нещо, което преди беше възможно само до няколко дни. Освен това те вече са открили два сигнални пътя - известни като Notch и Wnt - които поддържат регенеративния потенциал на стволовите клетки на органа.

Освен, че ни помагат да разберем как растат и се развиват фалопиевите тръби, по-важното е, че наученото от този модел може да ни научи много за репродуктивното здраве и рака при жени.

"С помощта на нашия модел вече ще можем да се фокусираме върху разкриването на това дали ракът може да се предизвика от инфекции в човешките фалопиеви тръби," смята първия автор на изследването Томас Майър (Thomas F. Meyer)

Въпреки че не е основната цел на тази група учени, заслужава си да имаме предвид, че други лабораторно-отгледани органи, като бъбреци и пениси в момента се тестват за трансплантационен потенциал при хора. Кой знае, може би един ден ще видим как лабораторно-отгледани фалопиеви тръби се трансплантират в жени, които са родени без тях или са ги загубили в следствие на заболяване или нараняване.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !