Почти напълно оформен мозък е отгледан в лаборатория за първи път

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 август 2015 в 13:29 5660 0

Учени от Университета на Охайо са разработили за първи път в историята в лабораторни условия почти пълно оформен човешкия мозък, който се равнява на мозъка на 5-седмичен ембрион.

Миниатюрния мозък е около размера на гумичка на молив. Той съдържа 99% от гените, присъстващи в човешкия ембрионален мозък и има ясно различима структура, съобщава сайтът на Университета.

Учените се надяват, че това постижение може да се окаже от решаващо значение в изучаването на заболявания като Алцхаймер, Паркинсон и аутизъм.

Rene Anand

"Това не само изглежда като развиващ се мозък, в неговите разнообразни типове клетки се проявяват почти всички гени на мозъка" - заяви професор Рене Ананд (Rene Anand) , водещ автор от Университета на щата Охайо. "Ние се борим дълго време, опитвайки се да решим сложните проблеми на заболяванията на мозъка, които причиняват огромни болки и страдания." 

Такава система ще даде възможност на етично и по-бързо и точно тестване на експериментални лекарства.

Преди това мозъците на мишки са били основен източник за изследвания, но въпреки че гризачите споделят много общи черти с нас, базови разлики ограничават научните изследвания в областта.

Основното нещо, което липсва в този модел е съдовата система, въпреки това там са гръбначния мозък, всички основни области на мозъка, множество типове клетки и сигнални вериги, дори ретина - всичко това има потенциал драстично да ускори темпото на неврологичните изследвания, коментира Ананд.

Ананд съобщи за постижението в лабораторията си във вторник (18 август) в 2015 на симпозиума Military Health System Research в Форт Лодърдейл, Флорида.

На това изображение на отгледания в лаборатория мозък са показани разпознаваеми структури: мозъчни полукълба, зрително стъбло и черепна флексура, всички характеристики на мозъка на човешки ембрион. Снимка: Ohio State University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !