За първи път е отгледан ампутиран пръст на жив пациент

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 юли 2015 в 12:18 10738 3

Стивън Бодиляк с матрицата от свински пикочен мехур.

За първи път е регенериран ампутиран пръст на жив пациент на основата на матрица от свински пикочен мехур.

Отглеждането на нови пръсти и цели крайници, които да заменят изгубени или сериозно повредени - вече не е фантастика, разказва Science Channel (видеото може да видите по-долу).

Екипът на Стивън Бадиляк (Stephen Badylak) от Университета в Питсбърг е една от изследователските групи, които работят по този въпрос.

Един от най-обещаващите материали, необходими, за отглеждането на нови органи, тъкани и крайници, е ... пикочния мехур на прасе. За производството на месо той е страничен продукт, подходящ само за производството на евтини продукти от карантии. Но ако се отмият свинските клетки от пикочния мехур, остава гола извънклетъчна матрица, гъста мрежа от относително инертни протеинови влакна, които придават на тъканите необходимата опора и структура. Тази матрица е универсална и служи като скеле при изграждането и поправката на тъканите при животните, включително и човека.. 

"Извънклетъчната матрица е лепилото, което държи клетки заедно във всяка тъкан и орган на тялото", - обяснява Бадиляк. - "И тя дава указания на клетките, а клетките, от своя страна, дават указания на матрицата."

След това тъканта се почиства и се изсушава, оформя се на лентички или се смила на прах, които след това могат да бъдат използвани за при лечението на пострадал човек.

"Вместо тялото да си мисли: "Нараняване?  Добре, нека да образувам белег," тялото казва : "Добре, нараняване? Нека да се възстановя"," - обяснява Бадиляк. И извънклетъчната матрица задейства този процес и служи като основа за растежа на новите клетки на тъканите.

Стивън Бадиляк и колегите му се опитали да приложат тази технология на жив пациент, на когото през 2005 г. самолет играчка отрязал края на един от пръстите му. Изследователите само му дали буркан със странен прах, който той напръскал върху последната става и загубената част от пръстът му израснала отново, абсолютно истинска, човешка (в състава на праха няма нито ДНК, нито клетки от свинята, от която първоначално е получен), а освен това и с жив нокът на правилното място.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.07 2015 в 15:09

Лекарският екип може да е различен, но въпросната процедура е известна от поне 7-8 години. В статията която четох през 2008-ма ставаше въпрос за лекар който по същия начин възстановил пръста на брат си. Може би той е бил откривателя на метода.

27.07 2015 в 14:46

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/we-can-rebuild-finger-we-have-power

от 26-ти

27.07 2015 в 14:28

Същата новина съм я чел във вестника през 2008-ма година. Защо чак сега я съобщавате?