Вижте еволюцията на Земята в най-всеобхватното дърво на живота, създавано някога

Ваня Милева Последна промяна на 20 декември 2021 в 00:01 16705 0

Кредит: OneZoom

Спираловидни фрактални клони рисуват връзки между зашеметяващите 2,2 милиона живи вида на Земята в най-всеобхватното дърво на живота, създавано някога. Това представи сайтът OneZoom, посветен на изследването на целия живот на Земята, неговата еволюционна история и застрашените от изчезване видове.

„Това позволява на хората да намерят любимите си живи същества, било то златни къртици или гигантски секвои, и да видят как еволюционната история ги свързва заедно, за да създадат гигантско дърво на целия живот на Земята“, обяснява еволюционният биолог от Оксфордския университет Йен Уонг (Yan Wong).

Интерактивният уебсайт OneZoom картографира връзките между 2,2 милиона живи вида, което е най-близкото нещо досега до един поглед на всички видове, известни на науката. Интерактивното дърво на живота позволява на потребителите да приближат всеки вид и да изследват взаимоотношенията му с другите, в безпроблемна визуализация на една уеб страница. Изследователят включва също изображения на над 85 000 вида, плюс, където е известно, че са уязвими от изчезване.

Скрийнкаст от дървото на живота на OneZoom с листа, оцветени според риска от изчезване и показващ „спиралния“ изглед на дървото. Това показва увеличението от цялото дърво на живота до листото, представляващо хората. Кредит: OneZoom

„Листата“, представляващи всеки вид на дървото, са цветно кодирани в зависимост от риска от изчезване: зелени за незастрашени, червени за застрашени и черни за наскоро изчезнали. Въпреки това, повечето от листата на дървото са сиви, което означава, че не са оценени или учените нямат достатъчно данни, за да знаят риска от изчезване. Дори сред видовете, описани от науката, само малка част са изследвани или имат известен риск от изчезване.

Цветова схема на листата на IUCN.Кредит: OneZoom

 „Изключително е колко много изследвания все още трябва да бъдат направени. Изграждането на дървото на живота от OneZoom бе възможно само чрез сложни методи за събиране и комбиниране на съществуващи данни – би било невъзможно всичко това да се обработи на ръка“, добавя д-р Уонг.

Достъпно за всички

OneZoom explorer е конфигуриран да работи със сензорни екрани и разработчиците са направили софтуера безплатен за изтегляне и използване от образователни организации като музеи и зоологически градини.

 „Два милиона вида могат да се почувстват като число, което е твърде голямо, за да се визуализира, и нито един музей или зоопарк не може да побере всички тях! Надяваме се че сега този проект е завършен и достъпен, много места ще се интересуват да го използват, за да допълнят съществуващите си експозиции" коментира д-р Джеймс Розиндел (James Rosindell), преподавател по биоразнообразие в Имперския колеж в Лондон, един от разработилите проекта.

Д-р Розиндел и Уонг също така създават благотворителна организация OneZoom с цел да използват своето дърво на живота, за да „подпомогнат образованието на обществеността по въпросите на еволюцията, биоразнообразието и опазването на разнообразието от живот на Земята“.

Скрийнкаст от дървото на живота на OneZoom с всички листа, оцветени в зелено и показващ дървото във вид на „папрат“. Това показва увеличение от цялото дърво на живота към листата, представляващи червея "коледна елха" (Spirobranchus giganteus), морски червей с израстъци като „коледна елха“, които използва за хранене и дишане. Кредит: OneZoom

В подкрепа на тази благотворителност, всяко листо на дървото е достъпно за спонсорство, което позволява на всеки да „осинови“ вид и позволява на OneZoom да продължи мисията си. Понастоящем повече от 800 листа са спонсорирани от лица и организации, много с лични послания за това как се чувстват свързани с опазването на природата.

Обиколете дървото на живота

Описвайки подробно как са създали OneZoom в новия си документ, Уонг и Розиндел подреждат видовете според генетичните им връзки един с друг (филогенезата), а не традиционната таксономия, така че да отразява по-добре еволюционната история.

Например традиционните класификации като "риба" не отразяват истинските взаимоотношения между видовете, тъй като бозайниците са по-тясно свързани с някои риби, отколкото някои риби помежду си.

Екипът също така е интегрирал дървото с данни от проекта Wikipedia, за да разкрие „популярността“ на всеки вид въз основа на това колко често се преглежда страницата им в Wikipedia.

„Може би не е изненадващо, че човекът излиза на първо място, но е разменял мястото си няколко пъти с втория по популярност: сивия вълк — „видът“, който включва всички домашни кучета“, обяснява д-р Уонг.

В света на растенията канабисът излиза на първо място, следван от зелето, картофа и кокоса. Най-популярните риби лъчеперки са видовете за спортен риболов, особено сьомгата и пъстървата.

Дори тази функция може да бъде полезна от научна гледна точка.

„Индексът на популярност има потенциал да информира усилията за опазване, особено когато се изискват доказателства за повишен или намален обществен интерес“, пишат изследователите в своя документ .

На Уонг и колегите му са били нужни над 10 години, за да натрупат всички бази данни и да разработят как да ги покажат достъпно.

Сега дървото е завършено, екипът се надява да създаде поръчкови „обиколки“ и преживявания на видове, свързани по нови въображаеми начини – като обиколки на преливащи се животни, лечебни растения или дори видове, кръстени на известни личности. Те са създали специален инструмент за заснемане на екрана за лесно запазване и споделяне на генерирани от потребителите обиколки.

"С OneZoom се надяваме да дадем на хората напълно нов начин да оценят еволюционната история и необятността на живота на Земята в цялата му красота", коментира д-р Розиндел.

Справка: Dynamic visualisation of million-tip trees: The OneZoom project
Yan Wong,James Rosindell
First published: 13 December 2021, Methods in Ecology and Evolution, https://doi.org/10.1111/2041-210X.13766

Източници:

Visually stunning tree of all known life unveiled online
Hayley Dunning, Imperial College London

Explore Evolution on Earth in The Most Comprehensive Tree of Life Ever Created
TESSA KOUMOUNDOUROS, sciencealert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !